otvorena izložba ´hermann bolle i obrtna škola zagrebu´

Izložba ´Hermann Bolle i Obrtna škola Zagrebu´, kojom zagrebačka Škola primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPDU) obilježava 120. godišnjicu osnutka, otvorena je večeras u prostorijama izložbenog salona ´Izidor Kršnjavi´ u Zagrebu.

Izložbu posvećenu arhitektu Bolleu, dugogodišnjem ravnatelju Škole koju je sam i projektirao, otvorio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport Ivica Lazanja.

Većina prezentiranog materijala su fotografije, što kao mediji za projekciju, što na papiru, nekoliko autentičnih fotografija i nekoliko crteža, te originalni čekić kojim je simbolički završena izgradnja katedrale. Postav izložbe objedinjen je kao ´site specific´ što podrazumijeva da se ne izlažu samo eksponati već i prostor u kome je izložba.

Autori izložbe su Vesna Rapo, Filip Pintarić i Vladimir Gudac.

Ravnatelj ŠPDU-a Rudolf Gruden je Vladimiru Gudcu predao godišnju nagradu za likovno dostignuće i nadahnuti postav večerašnje izložbe.

Arhitekta Hermanna Bollea (1845.-1926.), iz obitelji je koelnskih graditelja, umjetnika i intelektualaca, u Hrvatsku je dovelo poznanstvo s biskupom Josipom Jurjem Strossmayerom i Isom Kršnjavim. U Hrvatskoj i Zagrebu ostao je pola stoljeća, do kraja života, i u tom je razdoblju izgradio ili obnovio brojne objekte, među kojima kompleks groblja Mirogoj, uključujući arkade i crkvu Krista Kralja.

Pročitajte više