OTVORENA IZLOŽBA "HRVATSKI MOLITVENICI"

U sklopu Pasionske baštine danas je u Gradskoj knjižnici u Zagrebu predsjednik Udruge Pasionska baština Jozo Čikeš otvorio izložbu "Hrvatski molitvenici"L

Na izložbi su izloženi pučki molitvenici, misali i časoslovi iz knjižnoga fonda Gradske knjižnice u Zagrebu i male nabožne sličice iz Knjižnice Grkokatoličke biskupije u Križevcima.

Koncepciju izložbe postavio je Željko Vegh, a likovnu postavu osmislila je Željka German.

Otvaranje su izložbe pjesmom na starocrkvenoslavenskom jeziku pratile časne sestre Bazilijanke iz Križevaca.

"Izloženi su hrvatski katolički molitvenici kako bi se i u tom segmentu naglasila lako prepoznatljiva pripadnost hrvatske knjige knjizi i kulturi Zapada, koji danas nastoji skrivati od samoga sebe svoje kršćanske i rimske korijene", rekao je autor izložbene koncepcije Željko Vegh.

Molitvenici su razvrstani po načinu pobožnosti hrvatskih vjernika - molitvenici Križnoga puta, pobožnosti Isusovoga srca, marijanski molitvenici i molitvenici hrane nebeske.

Posebna novost na izložbi su glagoljski rukopisni molitvenici nastali na otoku Krku, a nedavno restaurirani u Hrvatskom državnom arhivu koje su pisali Hrvati u našim gradovima na obali te molitvenici iz fonda Gradske knjižnice nabavljeni zadnjih godina od zagrebačkih antikvara.

Otvarajući izložbu, Čikeš je pozvao knjižnice da svojim fondovima sudjeluju u manifestacijama hrvatske pasionske baštine.

Izložba "Hrvatski molitvenici" otvorena je do 20. travnja 2004.

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više