otvorena izložba ´konavle - srednjovjekovna groblja´

Izložbu ´Konavle srednjovjekovna groblja´ autora Zdenka Žeravice i Ljiljane Kovačić otvorio je večeras u Arheološkom muzeju predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Ivo Padovan.

Izložbom je obuhvaćeno razdoblje od dolaska Hrvata u Konavle na početku VII. stoljeća do pripojenja Dubrovačkoj Republici u prvim desetljećima XV. stoljeća.

Konavle su prikazane povijesno-zemljopisnim kartama, pojedinačnim fotografijama crkava, groblja, utvrda, naselja, putova i prirodnih ljepota, a rezultati istraživanja dokumentirani su crtežima i arheološkim nalazima kao svjedočanstvima duhovne i materijalne kulture Hrvata koji su u Konavlima zatekli kasnoantičku kulturu i rano kršćanstvo.

O materijalnoj kulturi i nošnji svjedoče i nalazi ukrasnih igala gotičkih stilskih obilježja koje su bila sastavni dio konavoske ženske nošnje sve do kraja XIX. stoljeća, rekao je Žeravica. Dodao je kako se, uz ostalo, može vidjeti i jedna zlatna naušnica iz VI. stoljeća.

Cijela se izložba u Muzeju može računalom pratiti i na nekoliko postavljenih zaslona.

Izložba je, po Žeravičinim riječima, nastala kao plod arheoloških istraživanja provedenih u okviru projekta ´Hrvati Crvene Hrvatske´ koji je osmišljen 1996.

Žeravica je napomenuo kako je temeljni smisao izložbe pokazati neprekidnu pripadnost Konavala hrvatskom i zapadnom kršćanskom i kulturnom krugu, a ne pripadnost pravoslavlju koje je, po njegovim riječima, dugo pripisivalo pripadnost Konavala svome krugu.

Izložba je otvorena mjesec dana.



Pročitajte više