OTVORENA IZLOŽBA "NJEMAČKA - FRANCUSKA: POMIRBA ZA EUROPU"

Izložba na otvorenom "Njemačka Francuska: Pomirba za Europu" otvorena je u subotu u središtu Zagreba povodom 40. obljetnice potpisivanja Elizejskog sporazuma, a postavljena je na inicijativu veleposlanstava Francuske i Njemačke, te Francuskog instituta u Zagrebu uz pomoć znanstvenog organizacijskog odbora.

Četrdeset godina od potpisivanja tog povijesnog sporazuma predstavljeno je kroz 40 panoa i to je svojevrsna "pedagoška izložba" koja omogućava posjetiteljima da se upoznaju s poviješću dviju zemalja, izjavio je u svom prigodnom izlaganju francuski veleposlanik Francis Bellanger.

On je podsjetio da su 22. siječnja 1963. Francuska i Savezna Republika Njemačka potpisale Elizejski sporazum, kojim je učvršćena pomirba između dva naroda i postavljeni su temelji dugotrajnog mira u Europi.

Elizejski sporazum je omogućio povijesnu pomirbu Francuske i Njemačke, stvarajući veze među mladima dviju zemalja, razvijajući osjećaj karaktera nužnosti i privilegiranosti francusko-njemačkog odnosa.

Zamjenica hrvatskog ministra kulture Biserka Cvjetičanin, koja je i otvorila izložbu simboličnim presijecanjem vrpce, rekla je kako se nada da će ova izložba pridonijeti boljem razumijevanju povijesnog značenja francusko-njemačkih nastojanja za Europu u trenutku kada Hrvatska ubrzava svoje približavanje Europskoj uniji.

Otvorenju izložbe nazočio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. On je u kratkoj izjavi novinarima ocijenio da je dobro da se u Hrvatskoj organizira takva izložba jer ona pokazuje da se od neprijateljstva može doći do partnerstva ako postoje zajednički interesi.

Nakon Zagreba, ova će izložba biti postavljena u Osijeku, Vukovaru, Kninu, Zadru i Splitu.

Pročitajte više