OTVORENA IZLOŽBA RADOVA OTONA GLIHE U RIJECI

U riječkoj galeriji ´Mali salon´ večeras je otvorena izložba ´Gromače´ Otona Glihe, sastavljena od djela u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Uz otvorenje izložbe predstavljena je monografija tog umjetnika u nakladi zagrebačke kuće ´Masmedie´.

Izloženo je desetak ulja na platnu, crteža flomasterom i kombiniranom tehnikom, a izložbu je postavila kustosica Muzeja Nataša Ivančević.

Predstavljena monografija, objavljena i na CD-ROM-u, treća je do sada najopsežnija Glihina monografija, za koju je tekst napisao povjesničar umjetnosti Zdenko Tonković, autor fotografija je Goran Vranić, a grafičkog oblikovanja Miroslav Geček i Vjeran Andrašić. U njoj je 155 reprodukcija Glihinih djela u boji, nekoliko razgovora s umjetnikom i izbor tekstova o njegovu umjetničkom radu.

Oton Gliha rodio se u Črnomlju u Sloveniji 1914. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu. Godine 1954. slikom ´Primorje´ prekida s figurativnim pejzažom i počinje veliki ciklus apstraktnih ´Gromača´. Izlagao je na mnogo samostalnih i skupnih izložaba, a dobitnik je nagrada ´Vladimir Nazor´ za životno djelo 1977. i HAZU-a za likovnu umjetnost 1999. Umro je u Zagrebu 1999.

Pročitajte više