Otvorena izložba Vanje Radauša

IZLOŽBA "Nemiri i strast" Vanje Radauša (1906.1975.), klasika suvremene hrvatske umjetnosti, otvorena je večeras u Galeriji "Apedemak" u Zagrebu.

Izložba je priređena na dan umjetnikove smrti, a predstavljeno je 20-ak skulptura i 20-ak crteža, gvaševa i akvarela.

Likovni kritičar Stanko Špoljarić naglasio je da je Radauš umjetnik eruptivne snage i stalne kreativne napetosti, što su dvije glavne odrednice toga dojmljivog umjetničkog djela.

Rekao je kako je, iako u osnovi kipar, Radauš bio i vrstan slikar.

Radauševu kiparsku dionicu karakterizira nekoliko zatvorenih ciklusa s klasičnim načinom oblikovanja s jedne te vidovima ekspresionističke pokrenutosti i izražajnosti s druge strane. Radauševa figuracija izrasta iz prožimanja realistične potke i ekspresije izraza, kazao je Špoljarić.

Izloženi su stojeći i sjedeći likovi u nekoliko inačica, kojima, drži Špoljarić, umjetnik izražava dramu ljudskog postojanja, nemira, tjeskobe i otuđenja.

Izloženo je i nekoliko djela iz ciklusa "Panopticum Croaticum", koja prikazuju tragične osobe iz hrvatske povijesti, poput gluhonijeme slikarice Slave Raškaj, rano preminula violinista Franje Krežme, te Radauševu opsesiju po zavičajnoj crti A.G. Matoša. Tu su i skulpture stilizirane jednostavnosti s motivom žena iz naroda.

Premda je od umjetnikove smrti prošlo gotovo tri desetljeća, nezaobilazni Radauševi dosezi još nisu dobili pravo mjesto pa je i večerašnja izložba poticaj za sadržajnu analizu Radauševa djela, rečeno je na otvorenju.

Izložba je otvorena do 1. svibnja.

(Hina) ta ln

Pročitajte više