Otvorena izložba Zlatka Jakuša

U Muzeju Mimara večeras je otvorena izložba Zlatka Jakuša pod nazivom Umjetničko putovanje od Hrvatske do Švedske.

Autor je izložio crteže i grafike koji su poslužili kao predlošci za švedske krune, poštanske marke u Hrvatskoj i Švedskoj te za novčanice hrvatskih dinara koje su prethodile današnjoj kuni.

Likovna kritika ističe kako je Jakuš jedinstvena pojava u novijoj hrvatskoj umjetnosti te je zahvaljujući svom međunarodnom plasmanu u specifičnom segmentu grafičkog rješenja poštanskih maraka i novčanica stekao ugled koji na ovom jedinstvenom području prije njega nije uživao nijedan hrvatski slikar.

"Iskusan i vrhunski majstor Jakuš se predstavlja kao odličan znalac jednog vrlo složenog posla, a istodobno i kao stvaralac koji mu je u potpunosti dorastao. Iz ovih novčanica i poštanskih maraka zaključuje se da je Jakuš baštinik bogate hrvatske likovne tradicije te se je na reprezentativan način predstavio i u inozemstu", ističe se u katalogu izložbe.

Izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture Goranka Horjan, a otvorenju je bio nazočan i švedski veleposlanik u Hrvatskoj Sture Teolin.

Zlatko Jakuš nakon završene srednje škole u Zagrebu studira na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer grafika, u Stockholmu od 1971. do 1975. specijalizirajući gravuru. Do sada je izlagao u Zagrebu, Varaždinu, Splitu, Ljubljani, Rijeci, New Yorku, Singapuru, Madridu, Parizu i Stockholmu.

Zlatko Jakuš i danas živi i stvara u Švedskoj i Hrvatskoj.

Izložba je otvorena do 15. svibnja.

(Hina) xatod yln

Pročitajte više