Otvorena obnovljena palača Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu

Izaslanik pape Ivana Pavla II., državni tajnik u Vatikanu kardinal Angelo Sodano, večeras je u Splitu, u nazočnosti visokih dostojanstvenika Katoličke crkve, hrvatskog premijera Ive Sanadera, ministara Bože Biškupića i Dragana Primorca, blagoslovio i otvorio obnovljenu Biskupsku palaču, odnosno novu zgradu Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu.

Riječ je o neorenesansnoj palači, izgrađenoj prije 100 godina za prvoga nadbiskupa. Zgradu su godine 1948. nacionalizirale jugokomunističke vlasti, a Crkvi ju je vratila Republika Hrvatska godina 1998., kada je i počela njena obnova.

U toj palači prigodom svog posjeta Splitu i Solinu, godine 1998., boravio je papa Ivan Pavao II. Zato će velika, prekrasno ukrašena i uređena dvorana, u kojoj je večeras održana svečanost - a u kojoj je papa, prigodom posjeta Splitu i Solinu primio hrvatske biskupe - nositi ime Ivana Pavla II.

Među večeras nazočnim crkvenim velikodostojnicima bili su i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić na večerašnjoj je svećanosti posebno je pozdravio kardinala Sodana, kao izaslanika Svetog Oca.

Msgr. Barišić je istaknuo da je jubilejski dar u ovoj godini - kada se slavi 1700 godina mučeništva Sv. Dujma - Papino imenovanje msgr. Martina Vidovića apostolskim nuncijem jer je on iz splitsko-makarske nadbiskupije ali je i veliki dar ova palača. Nakon reskonstrukcije ona sada potpuno odgovara suvremenim potrebama Crkve i bit će dom ne samo nadbiskupa, nego će se u njoj koncentrirati svi poslovi Splitsko-makarske nadbiskupije koji su do sada bili raštrkani po raznim zgradama, naglasio je splitsko-makarski nadbiskup Barišić.

Ministar kulture Božo Biškupić kazao je kako je stavljanje u funkciju ove obnovljene palače značajan za cjelokupnu hrvatsku kulturu a osobito za ovaj dio Hrvatske, koji je, kako je naglasio, "jezgro hrvatske državnosti i kulture".

Ministar Bišlupić rekao je kako će država i dalje, kao i do sada, skrbiti o svim sakralnim objektima u Dalmaciji.



(Hina) xmerc ysp

Pročitajte više