Otvorena osnovna Waldorfska škola u Zagrebu

OSNOVNA Waldorfska škola u Zagrebu, koju pohađa 106 učenika otvorena je danas na zagrebačkom Jakuševcu u istim prostorijama u kojima je radila i prijašnja waldorfska škola.

Nakon što se ugasila Waldorfska škola "Svetog Jurja", čemu su prethodile iznesene sumnje u javnosti o zlostavljanju djece i nepravilnosti u radu, dopuštenje za rad 21. rujna dobila je novootvorena Waldorfska škola u Zagrebu u kojoj radi dvanaestak nastavnika. Školu je osnovala većina roditelja i nastavnika iz "stare" škole, kako bi se nastavio kontinuitet nastave.

Osnovnu Waldorfsku školu otvorio je državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Slobodan Uzelac, istaknuvši kako su se u rješavanje problema u školi uključili da bi sačuvali dostojanstvo škole i djece.

Na upit u čemu je smisao otvaranja škole, koja zapravo postoji već deset godina, Uzelac je rekao kako resorno ministarstvo podržavu ideju alternativnih škola.

"Pokazujemo da smo za školu, za alternativu, što može biti zalog za budućnost", rekao je.

Ponovio je kako pedagoški nadzor nad školom obavlja Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te dodao da uočeni problemi nisu još riješeni.

Ministarstvo je ocijenilo da ne treba prekidati školovanje djece, izjavio je, podsjetivši da je Povjerenstvo utvrdilo slabosti u realizaciji programa i u osposobljavanju nastavnika te naglasio kako bi trebalo poboljšati i informiranje roditelje o programu.

Upitan je li u školi rade tri nastavnika nad kojima se provodi istraga, privremena ravnateljica Ivančica Puškarić je rekla kako radi 12 stalno zaposlenih nastavnika, koliko ih je radilo i prije. "Nismo dobili nikakvu službenu izjavu Povjerenstva", izjavila je.

Školu je osnovala Udruga roditelja i učitelja Waldorfske škole u Zagrebu, a od samoga je osnutka dobila podršku međunarodne krovne zajednice waldorfskih škola koja ima više od 800 škola u svijetu.

Cijena jednomjesečne školarine iznosi 850 kuna, a za svako iduće dijete u obitelji iznos se smanjuje.

Podršku alternativnim školskim programima dao je i veleposlanik Kraljevine Norveške Knut Toeraasen, koji je rekao kako će norveško Veleposlanstvo školi donirati športsko igralište.

Otvorenju su nazočili i predstavnici Ureda Predsjednika Republike, Poglavarstva Grada Zagreba, Crkve, Europske komisije u Zagrebu i drugi.

Pročitajte više