Otvoreni dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Prigodnim kulturnoumjetničkim programom u Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru večeras su otvoreni Dani Matice hrvatske u Vukovarskosrijemskoj županiji.

U okviru te kulturne manifestacija od 2. travnja do 8. svibnja održat će se niz književnih, dramskih, glazbenih i likovnih događaja u gradovima Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Iloku te u trinaest drugih mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

"Matica hrvatska nije vlasništvo uske intelektualne elite u Hrvatskoj niti to smije biti. U svom djelovanju, što upravo čini, ona mora obuhvatiti sve slojeve hrvatskog društva", rekao je tijekom svečanosti otvorenja Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji predsjednik Matice Igor Zidić.

"Matica hrvatska mora neprestano misliti o tome kako da Hrvatska sačuva svoje nacionalno biće te kako opstati u svijetu koji se neprestano mijenja. Te promjene ne možemo ignorirati, niti imamo pravo i mogućnost ustuknuti pred integracijskim sustavima", poručio je Zidić.

"Matica hrvatska nema namjeru miješati se u nadležnosti vlasti niti osporavati institucije vlasti, ali ima pravo iznijeti vlastiti stav o problemima unutar hrvatskog društva kao što je pristup eurospkim integracijama", rekao je Zidić.

"Matica hrvatska nije opozicijska partija u svojoj zemlji niti netko tko potkopava vlast, ali je ona snaga u hrvatskom društvu koja smatra da ima pravo izreći vlastito mišljenje i stav", istaknuo je.

Na svečanosti su govorili i predsjednica vukovarskog Ogranka Matice hrvatske Štefica Šarčević, vukovarski gvardijan fra Zlatko Špehar, predsjednik vinkovačkog Ogranka Dražen Švagelj, gradonačelnik Vukovara Vladimir Štengl i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, koji je i pokrovitelj manifestacije.

Dane Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji otvorenima je proglasio vukovarski umjetnik Branko Crlenjak, najstariji član Matice hrvatske iz Vukovara.

Vukovarsko-srijemsku županiju u putopisnoj prozi, slikama i crticama hrvatskih pisaca potom su predstavili dramski umjetnici Vjeko Janković, Nela Kočiš i Nada Subotić, a u programu je nastupio i Crkveni zbor Svete Cecilije župe sv. Euzebija i Poliona iz Vinkovaca pod ravnanjem Branke Domaćinović.

U dvorani Pastoralnog centra sv. Bono, u kojoj je održana svečanost otvorenja manifestacije, postavljena je izložba "Vukovarsko knjižno blago". Među izlošcima je i nekoliko knjiga iz Franjevačkog samostana Vukovar, od kojih najstarija potječe iz 1515. godine.

(Hina) xzdra yjn

Pročitajte više