otvoreni hladnjača i pogoni za sortiranje i pakiranje zadruge "plodovi ravnice"

Pogon za sortiranje i pakiranje voća i povrća te hladnjača Poljoprivredne zadruge "Plodovi ravnice" otvoreni su danas u Lozanu pokraj Virovitice. L

Pogone kapaciteta 50 tona, vrijedne oko dva milijuna kuna, otvorio je ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek.

Za opremanje pogona Ministarstvo obrta, malog i srednjeg poduzetništva dalo je zajam od milijun i pol kuna.

Prema riječima upravitelja Poljoprivredne zadruge "Plodovi ravnice" Marija Čajkulića, zahvaljujući otvorenom pogonu, članovi zadruge ugovorili su prodaju sortiranog i pakiranog voća i povrća trgovačkim lancima Billi, Konzumu, Kauflandu i drugima.

Zadruga ima 15 članova, a ove godine ugovorila je s kooperantima prodaju oko tri tisuće tona voća i povrća, te proizvođači više ne moraju svaki dan ići na zelenu tržnicu u Zagrebu i druge gradove, rekao je Čajkulić.

Otvarajući pogon, ministar Pecek je istaknuo važnost osnutka poljoprivrednih zadruga u borbi za tržište i mani uvoz voća i povrća. Rekao je da je pojednostavljena procedura za osnutak poljoprivrednih zadruga, pa je u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj osnovano 120 zadruga.

Ministar je istaknuo kako je Virovitičko-podravska županija vodeća u proizvodnji povrća u Hrvatskoj. Najavio je da će poljoprivrednicima čiji je urod stradao zbog suše naknada štete stizati od idućeg tjedna.

Pročitajte više