Otvoreno "Osječko ljeto kulture 2003."

U OSIJEKU je večeras počela priredba "Osječko ljeto kulture 2003.", koju uz Ministarstvo kulture RH, organiziraju Osječkobaranjska županija i grad Osijek, uz pomoć brojnih sponzora.

Do 20. srpnja u osječkoj povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi održat će se 44 glazbena, kazališna, filmska i likovnoumjetnička sadržaja, za što će ukupno biti utrošeno oko milijun kuna.

U nazočnosti ministra kulture Antuna Vujića "Osječko ljeto kulture 2003" otvorio je osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić izrazivši zadovoljstvo suradnjom s resornim Ministarstvom i njegovim razumijevanjem za kulturni život u istočnoj Slavoniji i gradu Osijeku.

Osječko ljeto kulture započelo je premijerom dječje opere Benjamina Brittena "Mali dimnjačar", u izvedbi osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta i osječke Glazbene radionice mladih "Polifonija", u režiji Veselka Barešića.

Tijekom trajanja ove priredbe osječkoj publici, uz ostale, predstavit će se zagrebački, riječki i splitski HNK, Narodno pozorište Sarajevo, zagrebački Teatar ITD, požeško i virovitčko kazalište te osječka Nezavisna umjetnička scena "Barutana".

U novootvorenim prostorijama osječkog Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika održat će se izložba suvremene istarske umjetnosti, od 11. do 17. srpnja predviđeno je održavanje performance-art festivala koji će okupiti neke od najznačajnijih hrvatskih umjetnika koji se bave tom vrstom umjetničkog izričaja, a u književnom djelu programa održat će se predstavljanje istarske književnosti, književa večer s Brankom Čegecom te promocija knjige "Nebo nad Osijekom".

Filimski dio programa obuhvatit će ostvarenja europskog, južnoameričkog i američkog nezavisnog filma, a ove će se godine u program uključiti i osječki Muzej Slavonije s izložbom "Ostavština osječke slobodnozidarske lože Budnost", koja je najavljena za 18. srpnja.

Pročitajte više