Ova kuća na Havajima ostala je netaknuta u požaru. Inženjer: Evo kako je to moguće

Foto: Profimedia

Ogromni požar na Mauiju uspjele su preživjeti neke kuće. Požar je uništio gotovo cijeli grad te je u njemu smrtno stradalo više od 100 ljudi. Jučer je Index pisao o fotografijama kuća s Mauija objavljenih na internetu koje požar kao da nije dotaknuo.

Na stranim portalima koji su o tome također pisali ne nudi se odgovor zašto neke kuće nisu stradale već se navode izjave lokalaca da je riječ o "čudu". Domaći građevinar za Index je objasnio da bi se tajna preživljavanja požara kod tih kuća mogla skrivati u materijalu od kojeg su sagrađene.

"Kuće mogu biti otporne na požar ako imaju kamenu fasadu, što je fasada od tvrdo prešane vune. Također, otporne su i ako se kuća obloži gipsanim kartonskim pločama koje su otporne na vatru.

Takve kuće su od vatre zaštićene 90 minuta jer se oko njih stvara tzv. vatreni zid. Krovovi nisu otporni na vatru, ali ako nekim kućama na Havajima krov nije izgorio, moguće je da je to zbog smjera vjetra koji je požar nosio na suprotnu stranu. Možda u SAD-u postoje i drugačiji materijali za gradnju, ali s tim nisam upoznat", kazao nam je građevinar.

Za mišljenje o kućama koje požar na Havajima nije taknuo, razgovarali smo i s inženjerom Branimirom Tramošljikom.

Inženjer: Ovo su mogući razlozi netaknutih kuća

Tramošljika je tehnički direktor u tvrtki Abeceda zaštite koja se bavi zaštitom od požara. Za Index ističe da je nezahvalno govoriti o događaju u Mauiju zbog manjka svih potrebnih informacija. No, naveo je nekoliko razloga zašto su kuće na Mauiju neoštećene.

"Nisu nam poznate informacije o načinu gradnje zidova, krovova, unutrašnjosti objekata i sl. Ali svakako možemo dati općenito mišljenje s obzirom na naše dugogodišnje iskustvo u zaštiti od požara. Moguć je veliki broj razloga zašto su neki od objekata ostali netaknuti i neoštećeni dok su drugi u potpunosti izgorjeli. Ovo su neki od mogućih razloga, ali svakako ih ima još.

Sve građevine bi trebale biti vatrootporne. Vatrootpornost se općenito može definirati da je svojstvo nekog materijala da tijekom nekog određenog perioda u uvjetima požara sačuva svoja svojstva i spriječi širenje vatre i topline.

Primjerice ako je kuća izgrađena od gipsanih ploča ili armirano betonske konstrukcije, puno će teže (ili nikako) gorjeti nego na primjer drvena konstrukcija. Poznato je da se u SAD-u kuće rade kao montažne (drvena konstrukcija) te su kao takve podložne zahvaćanju požara. Vjerojatno je takav tip kuća puno više nastradao nego kuće koje su građane na klasični način.

Treba uzeti u obzir udaljenost vegetacije (stabla, grmlje i sl.) od objekata, vegetacija će ubrzati širenje požara. Ako je stablo visoko i nalazi se u blizini objekta, vjerojatno će zahvatiti krovište od objekta, Potrebno je uzeti u obzir vrstu, smjer i intenzitet vjetra. Navedeno nam nije poznato, tako da to nismo u mogućnosti komentirati, ali smjer i intenzitet vjetra su povezani s brzinom širenja požara", naveo je inženjer.

"I u Hrvatskoj je potrebno nadograditi objekte prema pravilima struke"

Tramošljika naglašava da je važna edukacija stanovništva kako bi se moglo pravovremeno reagirati i spriječiti širenje požara. Kaže da to uključuje osposobljavanje za početno gašenje požara te ponašanje u slučaju požara.

"Ono što je potrebno, ne samo u SAD-u nego i kod nas u Hrvatskoj i Europi, jest nagraditi objekte prema pravilima struke te će se tako spriječiti materijalna šteta i sačuvati ljudski životi", rekao je Tramošljika za Index.

Pročitajte više