Ovo AI računalo postoji samo da bi se prepiralo s ljudima

Screenshot: YouTube/IntelligenceSquared Debates

AI PROGRAM kompanije IBM toliko je dobar u debatiranju s ljudima da je samo pitanje vremena kada će nas moći pobijediti u svakoj mogućoj raspravi.

Projekt Debater, autonomni debatni sustav koji se razvija već nekoliko godina, sposoban je vrlo efikasno raspravljati s ljudima, zauzeti stranu u debati oko određene teme i iznijeti snažne argumente za svoje stajalište.

Za sada još uvijek ne može nadvladati logiku ljudske argumentacije, ali je demonstracija sposobnosti tog sustava 2019. pokazala koliko je daleko došao u predstavljanju svojeg razmišljanja, piše Science Alert.

Računalo koje može raspravljati

Projekt Debater dobio je pristup arhivi od oko 400 milijuna novinskih članaka, iz kojih sada može sastaviti uvodne izjave, kontraargumente i zaključke na otprilike 100 raspravnih tema.

Tijekom posljednjih nekoliko godina vidjeli smo da umjetna inteligencija (AI) može na više razina pobijediti ljude u svijetu računalnih igara. No, sposobnost argumentacije je na mnogo načina složeniji pothvat, s obzirom na ogromne količine informacija koje treba analizirati, a zatim povezati.

"Sposobnost rasprave je primarna kognitivna aktivnost ljudskog uma, koja zahtijeva istodobno razumijevanja jezika i mogućnost njegova generiranja, što je samo djelomično proučeno iz perspektive računala (kao zasebni zadaci), a sigurno ne na holistički način", kazao je računalni stručnjak Noam Slonim iz IBM-a.

Iako Projekt Debater predstavlja značajan korak prema naprijed na području umjetne inteligencije, AI još uvijek ne uspijeva rasuđivati bolje nego što to mogu ljudi.

Istraživanje naziva An autonomous debating system objavljeno je u časopisu Nature.

Pročitajte više