Ovaj HDZ-ovac imao je daleko najveći pad broja preferencijalnih glasova od 2020.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HDZ je relativni pobjednik izbora te kreće u sastavljanje nove većine. Rezultat HDZ-a nešto je manji nego na izborima 2020. godine. Tada je HDZ-ova koalicija imala 66 mandata, a jučer je dobila 61. 

Apsolutni hit izbora 2020. godine, barem što se HDZ-a tiče, bio je ministar zdravstva Vili Beroš. Važno je sjetiti se konteksta. U to vrijeme, a riječ je o ljetu 2020. godine, trajala je pandemija koronavirusa. Ista je počela nekoliko mjeseci ranije, u proljeće, te je Beroš tih mjeseci slovio za najpopularnijeg političara. 

Tada je bio nositelj u 10. izbornoj jedinici i dobio je 35.678 preferencijalnih glasova. Bilo je to uvjerljivo najviše, više i od Plenkovića, koji je tada dobio 32.208 glasova. 

S vremenom je Beroš pao u drugi plan. U upravljanju koronakrizom napravljeno je više velikih grešaka, a zaredalo se i više afera. Iako se u više navrata spekuliralo o njegovoj smjeni i navodnoj nemilosti u koju je upao, ostao je ministar.

Zanimljivo, ovaj put nije vodio listu. Bio je na drugom mjestu u šestoj izbornoj jedinici, iza Davora Božinovića, i skupio 3367 glasova. 

Pad je, dakle, ogroman. S 35.678 glasova na 3367.
 

Pročitajte više