Ovaj mladić je u azilu s Đokovićem. Tamo je već 9 godina, ne smije van

Foto: Twitter, EPA

NOVAK ĐOKOVIĆ i dalje se nalazi u Melbourneu, u karanteni u hotelu Park Royal, gdje čeka pravorijek nakon žalbe na negativan odgovor na zahtjev za azil u Australiji te odluku o deportaciji iz zemlje.

Đoković je na jedan od dva najveća kršćanska blagdana u trošnom prihvatilištu za imigrante, a njegovi sunarodnjaci i obožavatelji su se okupili pod prozorom njegove sobe.

 

Tamo je božićnu ceremoniju posvećenu Đokoviću predvodio pravoslavni svećenik pred pastvom umotanom u srpske zastave.

Pred hotelom su se okupili i aktivisti koji upozoravaju da će Đoković u hotelu provesti tek nekoliko dana, dok brojni tražitelji azila već godinama čekaju puštanje na slobodu.

Neki od njih su došli s natpisima: "Đoković može odjebat. Oslobodite izbjeglice" i "Izbjeglice su dobrodošle, Đoković nije".

Iračanin već 9 godina čeka izlazak na slobodu

Jedan od onih koji godima čekaju slobodu je i Mehdi Ali, azilant koji je s 15 godina brodom stigao u Australiju jer je kao pripadnik arapske manjine Ahwazi bio progonjen u Iranu. Bijeg iz Irana organizirala je njegova obitelj s nadom da će u Australiji započeti novi život.

Za razliku od Đokovića, njemu nije dopušteno da napusti hotel. Veliku većinu dana provodi u sobi, a čak i kad izađe iz nje, Đokovića ne može vidjeti zbog mjera i čuvara koji se nalaze na svakom katu hotela.

"Tužno je koliko mi se novinara javilo jučer i pitalo me o Đokoviću. Ja sam već 9 godina u kavezu, danas mi je 24. rođendan, i sve o čemu me pitate je on. Pretvarate se da vam je stalo do mene, a onda odmah pitate za Đokovića", napisao je na Twitteru.

Mladić je za AFP rekao da mu je Đoković omiljeni tenisač te da ga je rastužila vijest o situaciji u kojoj se našao.

"Mediji će sad više pričati o nama, vjerojatno cijeli svijet, što je jako tužno, samo zato što je Đoković bio ovdje na nekoliko dana", rekao je.

Vlasti u Australiji su prihvatile njegov zahtjev te sad zakonski ne može biti vraćen u Iran. Bio je zatvoren u Nauru i Brisbaneu, a sada je u hotelu u Melbourneu.

"Nitko ne pita za nas koji smo ovdje godinama"

"Razočaran sam. Svi me zovu i pitaju za Novaka, kakav mu je hotel. Ali nitko ne pita za nas koji smo ovdje zatvoreni mjesecima, godinama. Nikad nisam vidio toliko kamera, toliko pažnje. Nadam se da će Novak Đoković saznati za našu situaciju ovdje i nadam se da će progovoriti o tome", rekao je.

Mehdi danas ima 24 godine.

"Sve sam stariji i stvarno je tužno što je moja mladost, moje tinejdžersko vrijeme izgubljeno. Ne želim otići odavde kao sredovječni čovjek", rekao je.

"Rođendani su mi najtužniji, a trebali bi biti najsretniji"

Teško se nosi s prizorima iz vanjskog svijeta.

"Mladi, vidim da se zabavljaju, objavljuju na Instagramu i sve to. A ja sam tako daleko, daleko od toga. Još uvijek sam ovdje. Svaki dan", rekao je za The Guardian.

Danas mu je rođendan, deveti koji provodi unutar australskog izbjegličkog sustava.

"Rođendani su mi najtužniji. Oni bi trebali biti najsretniji dani, ali za vrijeme boravka u pritvoru uvijek su najteži. Provodim cijeli dan razmišljajući o svim godinama koje sam izgubio."

Svaki dan je borba, kaže Mehdi.

"Moram smisliti najbolju metodu za preživljavanje. Ponekad osjećam da, ako komuniciram s drugim ljudima u istoj situaciji, njihove frustracije utječu na moje mentalno stanje", kaže.

Odobreno mu preseljenje u SAD

Mehdiju je odobreno preseljenje u SAD u sklopu sporazuma iz 2016., prema kojem je Amerika pristala preseliti dio izbjeglica iz Australije. U zamjenu za njih Australija mora prihvati dio srednjoameričkih izbjeglica iz kampova u SAD-u. 

Mehdi gubi vjeru da će ikad doći na red.

"Nema nikakvih novosti, nema rokova. Ne mogu se osloniti na to, ne osjećam da će se to dogoditi uskoro i nema garancije da će se to uopće dogoditi", kaže Mehdi.

Azilant: Mentalno sam slomljen, u hrani su crvi

S još jednim azilantom koji je zatvoren u hotelu, Mohammadom Joyem Miahom, preko mobitela je razgovarao novinar BBC-ja.

"Mentalno sam slomljen. Nisam osjetio danje svjetlo ili svježi zrak. Moj život je ova soba", rekao je za BBC.

Poslao im je i fotografiju za koju kaže da je snimljena krajem prosinca, na kojoj se vide crvi u njegovoj večeri.

"Pojeo sam dva ili tri koja su bila u brokuli prije nego što su čuvari pristali odnijeti obrok", rekao je.

"Što god da nam daju, moramo to pojesti da bismo ostali živi. Hrana je totalno loša", tvrdi Joy Miah.

Slično glase i svjedočanstva drugih azilanata koji su prošli mjesec svoja iskustva podijelili s australskim SBS Newsom.

"Stalno im govorimo da ne možemo jesti ovu hranu, ali oni nas ne slušaju. Smršavio sam jer jedem samo orahe", rekao je tražitelj azila iz Iraka.

Aktivisti: Đoković je tu samo jednu noć, neki su godinama

Đokovićevi roditelji kažu da je smještaj strašan i da se njihovog sina tretira kao zatvorenika. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njegova vlada zatražila da se Đoković premjesti iz "zloglasnog hotela".

Iako nisu do detalja poznati uvjeti u kojima se Đoković nalazi, aktivisti za prava izbjeglica ističu da njegova situacija nije usporediva s ljudima koji su zapeli u hotelu.

"Novak Đoković je proveo samo jednu noć u imigracijskom pritvoru u Australiji, ali neki su tu zatvoreni godinama. Način na koji se u Australiji postupa prema tražiteljima azila je nehuman, duboko okrutan i protivan međunarodnom pravu", objavila je na Twitteru Sophie McNeill iz Human Rights Watcha.

Nekadašnji hotel sada je dom za oko 32 izbjeglica i tražitelja azila. Pritvorenici ne mogu napustiti hotel i nitko ne smije ući ili izaći iz hotela osim osoblja koje tu radi.

Pročitajte više