Ovako danas izgleda Cibonin toranj u Zagrebu. Evo što stoji u pozadini

Foto: Index

Prošle godine je Fortenova prodala Cibonin neboder u Zagrebu koncernu Agram. Ovaj tjedan počeli su radovi na opsežnoj obnovi nebodera na Trgu Dražena Petrovića, a većinski vlasnik zgrade koncern Agram ulazi u rekonstrukciju tešku 10 milijuna eura, nakon koje će poslovni toranj dobiti novo ruho, piše Jutarnji list.

Glavni izvođač radova je firma Agram TIS koja se nalazi u sustavu tog koncerna, dok je tvrtka HANO izvođač rekonstrukcije pročelja poslovnog tornja. Završetak radova očekuje se u prvom kvartalu 2025.

Obnova bez skela

Nakon obnove će pročelje biti gotovo isto, samo što će cijela fasada biti od novih materijala, čija su svojstva poboljšana, a interijer će biti uređen, piše Jutarnji list.

Takav dogovor su postigli investitori obnove i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Zagreba te Marijan Hržić, arhitekt i jedan od autora Cibone.

"Poslovni toranj zadržat će svoj prepoznatljiv izgled, nijanse u bojama pročelja mogu biti malo drukčije, ali i dalje što bliže postojećoj. Pročelje je približne veličine 6000 kvadrata i obnavljat će se bez dizalice i skele, tj. uz pomoć viseće platforme. Tako je odlučeno zato što prometna lokacija Trg Dražena Petrovića nije idealna za postavljanje skele i dizalice", kazao je arhitekt koji vodi obnovu Milivoj Cota.

"Plan je tornju vratiti stari sjaj i u potpunosti ga prilagoditi današnjem vremenu"

"Kao svaki dobar vlasnik, primijetili smo da zgrada, koju smo kupili prije godinu dana, nije u idealnom stanju. Primjerice, na nekim katovima je pročelje povremeno propuštalo vodu i općenito gledano energetska svojstva su bila loša, što će se sad promijeniti.

Plan je poslovnom tornju Cibona vratiti stari sjaj i u potpunosti ga prilagoditi današnjem vremenu", rekao je za Jutarnji Dario Križić, izvršni direktor za investicije Agram EEIG.

Demontaža kao najteži dio posla

Nakon uređenja će uredi u unutrašnjosti Cibone biti moderni i prilagođeni današnjim potrebama zakupnika. Koncern Agram u svom vlasništvu ima više od pola milijuna kvadrata prostora kojim upravlja u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i BiH. Agram je u Ciboni vlasnik 16 katova.

"Najteži dio posla je demontaža, koja će se provoditi u fazama. Na tornju je približno 135 tona stakla, a plan je da se reciklira sav materijal koji se zamijeni, koliko je to moguće", kazao je arhitekt Cota Jutarnjem listu.

Pročitajte više