Ovako danas izgledaju benzinske, ograničene cijene goriva. Oglasio se Plenković

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

OD DANAS su, zbog vladine odluke, na benzinskim postajama ograničene cijene goriva. 

Cijene benzina smiju biti najviše 11.10 kuna, a dizela 11.00 kuna.

To u praksi znači da se od ponoći na gotovo svim benzinskim postajama benzin i dizel prodaju po istim cijenama. 

Zbog vladine uredbe od danas se ukida i praksa viših cijena goriva na autocestama, ali i generalno različitih cijena na raznim benzinskim postajama. 

Ovo znači i da distributeri više ne smiju prodavati svoja premium goriva po višim cijenama, zbog čega je Ina već najavila da će svoja Class Plus goriva prodavati samo do isteka zaliha. 

Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koju je u četvrtak donijela vlada maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju se za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u iznosu od 11.10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani Uredbom ili drugim posebnim propisima, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Maksimalni iznosi cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV.

U cijenu naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu.

Maksimalne maloprodajne cijene određene su za neprekinuto razdoblje od najduže 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe, odnosno do 16. studenog.

Plenković danas govorio o ograničenju cijena govora 

Premijer Andrej Plenković nakon konferencije na kojoj je sudjelovao dao je izjavu medijima, a govorio je i o ograničavanju cijene goriva koje je od danas na snazi.

Svi razgovori s kolegama u EU svode se na temu što se radi s plinom, strujom, koje se mjere poduzimaju… Glede plina i struje stabilni smo. Glede cijena naftnih derivata, tržište nam određuje cijenu goriva u potpunosti. Procijenili smo kao Vlada ako smo prebrodili najveću zdravstvenu i financijsku krizu u proteklih 600 dana bez vala otpuštanja, stečajeva itd., nećemo dopustiti dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata. Prvo se osjeća cijena goriva i dizela, reagirali smo munjevito, mislim da smo zatekli sve koliko smo brzo donijeli odluku. Ako se stvar bude smirivala, imamo mjere za ići nazad, ako ne, imamo dodatne alate za kalibriranje cijena.”

“Proizvođači plina i nafte dižu cijene ovisno o tome kakva je situacija s HDZ-om, isključivo radi toga se događa. Da nije HDZ-a ne bi narasle cijene nigdje, ni u SAD-u, ni u Europi”, dodao je sarkastično.

Zbog Uredbe Ina će premium Class Plus goriva prodavati samo do isteka zaliha

 

Iz Ine su u petak izvijestili da će zbog vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, čije odredbe uzrokuju značajan negativni utjecaj na poslovanje kompanije, svoja premium Class Plus goriva prodavati do isteka zaliha, dok je opskrba standardnim gorivima sigurna.

Nastavno na Uredbu vlade RH o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, Ine će svoja premium Class Plus goriva (Eurodiesel Class Plus, Eurosuper 95 Class Plus, Eurosuper 100 Class Plus) prodavati do isteka zaliha, stoji u priopćenju iz te naftne kompanije.

Naime, kako se dalje navodi, zbog odredbi propisanih Uredbom koje uzrokuju značajan negativan utjecaj na poslovanje kompanije, posebno u odnosu na premium goriva, Ina neće biti u mogućnosti kontinuirano opskrbljivati maloprodajna mjesta premium gorivima. 

Pritom napominju da je opskrba tržišta Ininim standardnim gorivima (Eurosuper 95, Eurodiesel, Eurodiesel plavi) sigurna. U međuvremenu, navode, Ina nastavlja ispitivati daljnje posljedice na poslovanje i tržište koje Uredba vlade nosi sa sobom.

"Uslijed jučerašnje Uredbe vlade o utvrđivanju najviših prodajnih cijena svih derivata, pa tako i premium goriva, prisiljeni smo prilagoditi svoje poslovanje kako bismo ublažili utjecaj takve odredbe na tržište. Stoga će Ina na svojim maloprodajnim mjestima diljem Hrvatske prodavati premium goriva Class Plus do isteka postojećih zaliha, dok će Eurosuper 95 i Eurodizel biti dostupni kao i do sada kako bismo osigurali kontinuiranu opskrbu tržišta i ostali prvi izbor tržišta", kazala je operativna direktorica Ininih Usluga kupcima i maloprodaje Zdravka Demeter  Bubalo.

 

Pročitajte više