Ovako govori budući šef Zarazne: "Kondom ne štiti od AIDS-a nego potiče rizično ponašanje"

Foto: FAH, Zadarska nadbiskupija

VLADA je prošlog tjedna imenovala predsjednike te članove upravnih vijeća zdravstvenih ustanova kojima je osnivač RH, a obustavljen je postupak sanacije. Tako je za predsjednika Upravnog vijeća Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Vlada imenovala predsjednika mladeži HDZ-a Josipa Bilavera, koji bi zajedno s ostalim članovima trebao smijeniti sadašnju sanacijsku upraviteljicu dr. Arianu Vince te imenovati novog ravnatelja bolnice. Najizgledniji kandidat je dr. Rok Čivljak.

> Crkva kadrovira i po bolnicama: Iza glavnog kandidata za ravnatelja Zarazne stoji biskup Pozaić

Dr. Čivljak, za kojeg je Bilaver potvrdio da je glavni kandidat za novog ravnatelja Klinike "Fran Mihaljević", ujedno je i dopredsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD).

Zagrebačka nadbiskupija objavila je prilikom jedne obljetnice HKLD-a da je duhovnik HKLD-a zagrebački pomoćni biskup mons. Valentin Pozaić. Duhovnik je u Katoličkoj crkvi naziv za osobu koju pojedini vjernici ili skupine vjernika imaju kao svoga duhovnog vođu, što znači da je biskup Pozaić duhovni vođa Hrvatskog liječničkog katoličkog društva.

Utjecaj duhovnog vođe Pozaića na dopredsjednika HKLD-a dr. Čivljaka može se vidjeti i u njegovom izlaganju "Hrvatska priča o AIDS–u" održanom u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa "Zmajević" u Zadru, a koje je se nalazi i na stranicama Zadarske nadbiskupije.

Dr. Čivljak tako tvrdi da prevencija epidemije AIDS-a podrazumijeva uzdržavanje od spolnih odnosa, vjernost jednom partneru te primjenu kondoma pri rizičnim spolnim odnosima, ali dodaje da nije točno izjednačiti kondom sa zaštitom od HIV-a. "Kondom smanjuje dodir sekreta, no nije zaštita", tvrdi Čivljak.

"Kondom ne štiti od AIDS-a nego potiče na rizično ponašanje"

"Ne razmišlja se o kondomu kao o sredstvu nego se afirmira rizično spolno ponašanje i kod mladih se stvara lažan osjećaj sigurnosti da je spolni odnos u redu. To se servira mladima", tvrdi Čivljak te navodi kako se i primjenom ljekova potiče na rizično spolno ponašanje.

"Subotom se u Engleskoj čeka u redovima u ljekarnama kako bi se kupila tableta 'dan poslije'. Taj se antiretrovirusni lijek popije nakon spolnog odnosa kako bi se smanjila mogućnost zaraze. Ne potiče se odgovorno spolno ponašanje; apsurd je da to preporučuju zdravstveni djelatnici", rekao je dr. Čivljak.

"Zastupa se upotreba kondoma, a zaraza se širi? Zašto se o tome šuti?"
 
"U Hrvatskoj se puno sredstava ulaže u prevenciju među homoseksualcima, ovisnicima, a stopa zaraženih raste. Potiču se prava homoseksualnih osoba, zastupa se slobodno spolno ponašanje, uporaba kondoma. Zašto onda broj zaraženih raste? Zašto se o tome šuti", pričao je dr. Čivljak.

Bolest i grijeh

"Bolest ne smatram grijehom. Grešno može biti ponašanje, ali bolest se ne smije tretirati kao grijeh. Kao liječnik pristupam svakom bolesniku jednako. Uvažavam njegove tegobe, bolest i za svakog pokušavam naći najbolje rješenje za spašavanje života i olakšanje patnji. Grijeh je nešto što čovjek radi mimo bolesti: ako se upušta u rizične spolne odnose, intravensku ovisnost kao način života, to spada u kategoriju grijeha", rekao je dr. Čivljak.

Pročitajte više