Ovako izgleda lice djevojke iz Pule koja tvrdi da ju je policija izudarala

Foto: Index/Matija Miloš

PULSKA policija je optužena da je izudarala 18-godišnju djevojku koju su priveli zbog remećenja javnog reda i mira. Navodno je pijana djevojka vrijeđala policajce u postaji pa su je više puta udarili šakom u glavu iako je bila zavezana lisicama.

O ovom slučaju je prvi izvijestio Glas Istre, a Index se za detalje obratio pulskom odvjetniku Matiji Milošu kojega su s kolegicom Marijom Budimir djevojčini roditelji angažirali za obranu.

Miloš kaže da je njihova klijentica uhićena 16. studenog u noći.

"Imala je lisice na rukama, a policajci su je tada počeli udarati šakom u glavu"

“Naša klijentica je oko 3 ujutro pijana hodala ulicom u Puli, remetila javni red i mir, te su je policijski službenici uhitili i odveli u postaju. Ona je očito nastavila s galamom i navodno je verbalno vrijeđala policajce, no bila je s lisicama na rukama. Policajci su je tada počeli udarati šakom u glavu dok je bila zavezana. To se dogodilo oko 4 ujutro 16. studenog”, govori Miloš za Index.

Stvari su se dodatno zakomplicirale na Prekršajnom sudu.

Osuđena na uvjetnu kaznu pa odvedena pet dana u zatvor

“Oko 10 ujutro istog dana djevojka je odvedena sucu za prekršaje. U tom trenutku nije bilo govora o nekakvom kaznenom djelu. Ispitana je i osuđena na uvjetnu kaznu. Međutim, tada se događa jedan pravni nonsens jer ju prekršajni sud osuđuje na uvjetnu kaznu, a istovremeno joj određuje zadržavanje u zatvoru od pet dana. To je protuzakonito. Ako osoba nije osuđena na zatvorsku kaznu, treba biti odmah puštena, nema se nju što slati u zatvor na pet dana”, tvrdi odvjetnik.

Kada je 18-godišnjakinja 20. listopada uhićena pred vratima zatvora dobila je priliku da napravi jedan telefonski poziv te je nazvala svoje roditelje koji su se za pomoć obratili odvjetnicima Budimir i Milošu.

Fotografije snimljene pet dana nakon što su ozljede nastale

“Tada smo je prvi put vidjeli i pitali je otkud joj te ozljede. Ona nam je rekla da su je policajci udarali pa smo odmah snimili i fotografije tih ozljeda. Treba napomenuti da su ozljede u tom trenutku stare pet dana, no i dalje se jasno vide”, kaže nam Miloš.

Zbog zaštite identiteta djevojke uklonili smo fotografije na kojoj joj se vidi cijelo lice. 

Odvjetnik: Kad je izašla iz zatvora, policija ju je odmah uhitila

Ovaj odvjetnik ističe da je ponašanje i policije i prekršajnog suca skandalozno.

“Dolazimo do situacije da je ona pet dana bila neosnovano u zatvoru, a kada je 20. izašla iz zatvora, policija ju je odmah uhitila pod optužbom da je prijetila policijskom službeniku. Onda kreće nova priča vezana za kazneni postupak”, ističe Miloš.

Pitali smo Miloša je li sudac imao objašnjenje zašto je naredio da se djevojka nakon prekršajne presude odvede na pet dana u zatvor, na što pulski odvjetnik odgovara da objašnjenja nije bilo. 

“Nema objašnjenja. To je ili stvar pravnog neznanja ili nečega drugog. U svakom slučaju, to je krajnje nedopustivo. Ne možete nekoga osuditi na uvjetnu kaznu, dakle niste ga osudili na kaznu zatvora, a onda ga odmah poslati u zatvor temeljem mjere utjecaja na postupak. To je nespojivo”, ističe odvjetnik Miloš.

Odvjetnik tvrdi da je Hitna služba utvrdila kako nije riječ o samoozljeđivanju

Odvjetnici 18-godišnjakinje su podnijeli kaznenu prijavu protiv policijskih službenika te tražili da se pridobije zdravstveni karton njihove klijentice iz zatvora. 

“Tražili smo i očevid na tijelu naše klijentice te je došla Hitna služba da je pregleda. Hitna je utvrdila da te ozljede nisu konzistentne sa samoozljeđivanjem, jer policija već tvrdi da je ona lupala glavom o stol”, ističe Miloš.

U svakom slučaju, čini se da će u ovoj priči biti još posla za odvjetnike, nadležne službe i medije.

Pročitajte više