Ovčara: Dvojica optužena po zapovjednoj odgovornosti

NOVOSADSKI dnevnik "Danas" tvrdi se dvije od osam osoba, protiv kojih je specijalni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević jučer podigao optužnicu za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara u studenom 1991. godine, terete po zapovjednoj odgovornosti a da su ostali optuženi kao izvršitelji zločina.

Imena optuženih nisu navedena u priopćenju specijalnog tužitelja, no današnji novosadski "Dnevnik" piše da je istraga u Novom Sadu vođena, pa je najvjerojatnije jučer podignuta i optužnica, protiv Miroljuba Vujovića, nekadašnjeg zapovjednika TO Vukovar i njegovog zamjenika Stanka Vujanovića. Istraga je vođena protiv još sedam osoba, među kojima su Jovica Perić, Predrag Dragović, Mirko Vojinović i Ivica Husnik, a izvor "Dnevnika" tvrdi da, "nakon razmatranja obimnog istražnog materijala", tužitelj nije podigao optužnicu protiv Predraga Banovića.

"Oni se, svatko na svoj način terete za zločin u Ovčari, a prva dvojica nekadašnjih zapovjednika (terete se) po zapovjednoj odgovornosti, točnije zbog nepreduzimanja mjera da se zločin ne dogodi. Od osam optuženih, šest se prema kaznenoj prijavi i zahtjevu za istragu, tereti za neposredno organiziranje i egzekuciju zarobljenika", piše "Dnevnik". List dodaje da se dokazi protiv optuženih uglavnom temelje na izjavama svjedoka, kojih je pedesetak saslušano tijekom istrage.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više