Ovčara prvi slučaj procesuiranja ratnih zločina po novom zakonu

ZA RATNE zločine će u Srbiji odgovarati svi za koje postoji osnovana sumnja da su počinili zločin, bez obzira na poziciju u političkoj, vojnoj i policijskoj hijerarhiji, a prvi će biti procesuiran zločin u Ovčari 1991. godine, kazao je Vladimir Vukčević, kojega je Vlada Srbije u četvrtak predložila za tužitelja za ratne zločine.

"Nitko neće biti nedodirljiv, bit će procesuiran svatko za koga se pojavi i najmanja sumnja da je izvršio ratni zločin", kazao je Vukčević Radio-televiziji Srbije.

Taj dosadašnji zamjenik beogradskog okružnog javnog tužitelja rekao je da će čitav pretkrivični postupak u Tužiteljstvu za ratne zločine biti tajna.

On je izrazio nadu da će dio slučajeva, koji su sad u ingerenciji Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, biti vraćen srbijanskom pravosuđu.

Novi zakon o ratnim zločinima, nedavno usvojen u Skupštini Srbije u četvrtak je stupio na snagu, ali se on neće primjenjivati na suđenja koja su već započeta, za otmicu Muslimana u Sjeverinu, te suđenje za zločin nad kosovskim Albancima u Podujevu, koje upravo traje u beogradskom Okružnom sudu.

Vukčević je najavio da će, osim posebnog tužiteljstva, biti formirana i služba za otkrivanje ratnih zločina pri policiji i posebno vijeće pri Okružnom sudu u Beogradu.

Ministar pravosuđa Vladan Batić ranije je izrazio očekivanje da će prvi procesi za ratne zločine početi ujesen, te da će predloženi Vukčević biti izabran za tužitelja za ratne zločine na prvom idućem zasjedanju Skupštine Srbije.

Pročitajte više