Ove fotografije govore sve o položaju žena u Hrvatskoj

Foto: Pixsell/Patrik Macek/Sanjin Strukic

JUČER je bio Dan žena.

Sinoć, od 18 sati, kroz Zagreb i Split marširale su tisuće žena. Predvođene transparentom na kojem je pisalo "Ljutnja. Otpor. Promjena" uz bubnjeve i zvižduke tražile su hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Tražile su ostavku Nade Murganić.

>> VIDEO, FOTO Tisuće žena u Zagrebu i Splitu zatražile ostavku ministrice za obitelj: "Odstupi!"


Nasilje kao reality show


Ljute su na medije koji o obiteljskom nasilju izvještavaju kao o reality showu, ljute su jer je seksizam sinonim za humor, ljute su jer se pale dječje slikovnice, jer je crkva u školama i institucijama, jer se opet moraju boriti za davno izborena reproduktivna prava. Ljute su zbog onih koji pod krinkom molitve stoje pred bolnicama. Ljute su jer se odašilje poruka da žene, žrtve nasilja, moraju šutjeti i trpjeti jer je štititi njihove živote preskupo.

Nekoliko sati prije demonstracije opravdanog bijesa na ulicama dvaju najvećih hrvatskih gradova, Plenković je na sjednici vlade najavio ratifikaciju Istanbulske konvencije. Možda ponukan višemjesečnim pritiscima ili dobrom prilikom za poliranje narušenog imidža, premijer je na Dan žena najavio kako Istanbulska konvencija dolazi na vladu u roku od dva tjedna.

Bijes desnice

Premijerova objava izazvala je burnu reakciju ultrakonzervativnog pola njegove skrpane koalicije. Hrvoje Zekanović iz HRAST-a automatski je najavio referendum. Na adrese redakcije pristiglo je munjevito očitovanje udruge U ime obitelji, u kojem tvrde kako je Plenković budućom ratifikacijom prevario birače. Stevo Culej pokušao je biti duhovit. Upitan za komentar Istanbulske konvencije, HDZ-ovac je odgovorio kako ne gleda turske serije. Nada Murganić obznanila je kako će se Istanbulska konvencija ratificirati, ali uz određene ograde.

Prevedeno, iz međunarodnog dokumenta koji služi zaštiti žena od nasilja izbacit će se dijelovi koji se ne sviđaju ekstremnoj katoličkoj desnici, a koji nemaju apsolutno nikakvo znanstveno utemeljeno uporište.

Ali, prije svega ovoga, jučer ujutro je sve bilo mirno. Prije gnjevnog prosvjeda tisuća žena, prije Plenkovićeve najave, prije bijesnih reakcija uvrijeđenih konzervativaca, Dan žena se obilježavao uobičajeno. Kako i priliči, visoki dužnosnici su odaslali patetične floskule zapakirane u osmomartovske čestitke.

Slika i simbolika Dana žena u Hrvatskoj

Međutim, fotografski objektivi su prenijeli ogoljenu sliku i simboliku Dana žena u Hrvatskoj. 

Muškarci koji vladaju najvećim gradom i državom natovarili su žene hrpama cvijeća koje će oni kasnije, širokih osmijeha, razdijeliti po ulicama.

Predrag Štromar je HNS-ov ministar u HDZ-ovoj vladi i sastavni dio koalicije na vlasti baš kao što je to i HRAST-ovac koji zahtijeva referendum protiv prava žena.

Članica HNS-a je i Marija Puh. Ona ista koja iz saborske fotelje mjesecima trubi o Istanbulskoj konvenciji, a ne želi odgovoriti na pitanje što će učiniti ako se ne ratificira. Ona ista koja u saboru započne razgovor o Konvenciji, a završi pričom o svom dečku. I ona je članica vladajuće koalicije i iz nje ne namjerava izaći.



"Ljutnja. Otpor. Promjena"


Fotografija Štromara koji ozareno dijeli ruže novinarkama na Markovom trgu, dok iza njega klipsa žena s košarom ruža, najbolji je razlog zašto žene moraju marširati gradovima s transparentom  "Ljutnja. Otpor. Promjena".

Milan Bandić je, između ostalog, gradonačelnik glavnog grada.

Fotografija Bandića koji ozareno dijeli ruže ženama na Trgu bana Jelačića, dok iza njega klipsa pomoćnica natovarena naramkom cvijeća, drugi je najbolji razlog zašto su žene nekoliko sati kasnije okupirale taj isti trg i pokušavale izboriti jednaka prava kao ona koja imaju muškarci.

U praksi, ne u službenim, patetičnim čestitkama povodom Dana žena.


 

Pročitajte više