Ove godine ništa od derneka u Bleiburgu, antifašisti najavili protuprosvjed

Foto: EPA

AUSTRIJSKI mediji su se raspisali o tome da ove godine još nije prijavljeno tradicionalno svibanjsko okupljanje u Bleiburgu, koje europski mediji inače nazivaju "najvećim fašističkim skupom u Europi".

Prema dosad dostupnim informacijama, kontroverzni hrvatski skup u Loibacher Feldu u Bleiburgu neće se održati ove godine, pišu austrijski mediji. Glasnogovornik policije Rainer Dionisio rekao je na zahtjev APA-e da za vikend nije prijavljen nijedan događaj, čak ni onaj koji inače organizira Počasni bleiburški vod. Međutim, prijavljen je antifašistički protuprosvjed, koji će se održati u subotu u Bleiburgu. "Policija je pripremljena i bit će na terenu", rekao je glasnogovornik Dionisio. 

Epidemiološke mjere zakomplicirale putovanje u Austriju

Jedan od razloga za izostanak prijave iz Hrvatske svakako je i činjenica da je pandemija otežala prekogranična putovanja. Ako bi netko sada ušao iz Hrvatske u Austriju, ta osoba bi morala biti u karanteni u smještaju koji će biti određen prema trenutnim zahtjevima.

"Svake godine u Bleiburgu se obilježava ubojstvo tisuća ustaških boraca i njihove rodbine nakon Drugog svjetskog rata. Pristalice Hitlerove fašističke vazalne države Nezavisne Države Hrvatske (NDH) potražile su utočište u Austriji na kraju rata, ali su ih britanske okupatorske snage predale komunističkim jugoslavenskim partizanima, koji su na raznim mjestima ubijali zarobljene ustaše", navodi Kurier.

"U Bleiburgu slave fašističku državu NDH"

Događaj u polju Loibacher u donjoj Koruškoj mjesto je okupljanja Hrvata koji slave fašističku državu NDH, navode austrijski mediji.

"U posljednjih nekoliko godina ustaški su se simboli stalno viđali na Loibacher polju, a redovito su posjetitelji uhićivani zbog kršenja zakona o zabrani fašističkih simbola. Prethodne godine hrvatski je veleposlanik položio vijenac, policija nije zabilježila nijedan incident i nije bilo velike gužve. Upit hrvatskom veleposlanstvu u Beču o mogućim planovima za ovu godinu u početku je ostao bez odgovora", navodi APA.

Guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ) pozdravio je činjenicu da se kontroverzni hrvatski skup u Bleiburgu neće ponoviti ove godine. 

"Oduvijek sam odbijao i osuđivao tamošnji skup povijesno-revizionističkih desnih radikala koji su zloupotrijebili komemoraciju kako bi manje ili više otvoreno pokazali svoju opravdano zabranjenu ideologiju. Takvi skupovi jednostavno se ne smiju održavati, pogotovo ne na austrijskom posjedu", izjavio je Kaiser, koji je očito sretan zbog toga što ove godine u Bleiburgu neće biti ustaškog derneka.

Koruški guverner traži trajnu zabranu skupa

Ipak, Kaiser želi da se okupljanje u Bleiburgu ubuduće zabrani.

"Pandemija korone nije mogla zamijeniti dugoročno, obećavajuće rješenje u obliku zabrane ovog skupa", rekao je koruški guverner u radijskoj emisiji u četvrtak. Podsjetio je da je od ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera (ÖVP) "zajedničkom molbom SPÖ, ÖVP, Zelenih i Neosa" prije godinu dana zatraženo da ispuni svoju odgovornost i iskoristi sva sredstva kako bi spriječio proustaško okupljanje u Bleiburgu". 

"Uvjeren sam da će biti moguće konačno zaustaviti okupljanje desničarskih ekstremista na austrijskoj zemlji", rekao je Kaiser.

Antifašistička mreža Koruška također je u četvrtak uputila apel ministru unutarnjih poslova Nehammeru da "prekine svoju šutnju po pitanju zabrane ustaških sastanaka u Bleiburgu i zabrani zauvijek okupljanje".
 

Pročitajte više