Ove Nikeove tenisice uzrujale su muslimane, sad traže njihovu zabranu

Foto: Nike

LOGO na tenisicama Nike Air Max je uvredljiv jer podsjeća na ime Alaha na arapskom pismu, što je za muslimane svetogrđe.

Tako barem tvrdi muslimanka Saiqa Noreen, koja je pokrenula i peticiju na poznatoj stranici Change.org, na kojoj to može učiniti bilo koji korisnik, sa zahtjevom da "odmah povuče ove svetogrdne i uvredljive tenisice i sve proizvode s dizajnerskim logom koji nalikuje na riječ Alah iz prodaje diljem svijeta".

"Nike je proizveo tenisice Nike Air Max 270 s pisanim logom na potplatama koji nalikuje na riječ Alah na arapskom, koji će zasigurno biti gažen, udaran i zaprljan blatom ili čak nečistoćom", piše ova uvrijeđena muslimanka u svojoj peticiji. 

"Šokantno je i užasavajuće da Nike dozvoljava ime boga na tenisicama. Ovo je nepoštovanje i ekstremno uvredljivo prema svim muslimanima te uvreda islama. Islam uči suosjećanje, blagost i pravednost prema svima", nastavlja Noreen u tekstu svoje bizarne peticije koja je u trenutku objave ovog teksta imala više od 13 tisuća potpisa. U međuvremenu se pojavila još jedna peticija koja je prikupila nešto manje od tisuću potpisa.

Muslimani i devedesetih bili optužili Nike zbog loga koji sliči Alahovu imenu

Ovo, međutim, nije prvi put da su Air Nikeice na udaru kritika od strane muslimana zbog svog brendinga, piše portal emisije Today američke televizije NBC. 1997. je također bio prozivan zbog korištenja loga u obliku plamena koji je također navodno nalikovao na riječ Alah na arapskom pismu. Tvrtka se tada ispričala i povukla sporne tenisice iz prodaje.

Ovog puta Nike inzistira na tome da logo nije ništa drugo nego stilizirana reprezentacija brenda Air Max.

"Nike poštuje sve religije i shvaćamo ovakve sumnje ozbiljno. Logo Air Max dizajniran je da bude stilizirana reprezentacija Nikeovog zaštitnog znaka Air Max. Bilo kakvo drugačije shvaćeno značenje ili reprezentacija je nenamjerna", stoji u izjavi koju je Nikeov glasnogovornik dao za Today.

Da se ovdje ne radi samo o bijesu nasumične osobe muslimanske vjere, sugerira i činjenica da je vodeća muslimansko-američka organizacija Council on American-Islamic Relations (CAIR) uložila službenu žalbu oko Nikeovog loga. 

"Muslimani su zabrinuti ovim referencama na boga... koje se nalaze na potplatama cipela"

"Više pripadnika zajednice javilo nam se u vezi s ovim dizajnom", rekao je za Today Ibrahim Hooper, komunikacijski direktor CAIR-a, i također naglasio da ovo nije prvi put da je neka tvrtka optužena za korištenje islamske kaligrafije na svojim proizvodima. 

"Imali smo posla s više takvih slučajeva tijekom godina. Tipični slučaj bi bio proizvođač jeansa kojem bi se svidio dizajn, a taj dizajn bi bili stihovi iz Kurana na arapskom. Oni ne moraju to vidjeti kao problem, ne moraju niti znati što je to, to bi njima bio samo lijep dizajn, ali očito je potpuno neprimjereno raditi takve stvari", objasnio je Hooper. 

Hooper je podsjetio i na slučaj Amazona koji je nedavno pustio u prodaju, pa zatim povukao, otirače za vrata, zahode i zahodske školjke s islamskom kaligrafijom i stihovima iz Kurana. No u slučaju Nikea, priznao je, ipak se ne radi o "stvarnom islamskom religioznom tekstu", nego o nečemu što je "shvaćeno kao religiozni tekst".

"Očito, muslimani su zabrinuti ovim referencama na boga, čije ime na arapskom je Alah, koje se nalaze na potplatama cipela. Sad, mišljenja o tome što se zaista vidi na ovom dizajnu uvelike se razlikuju. Ali to je nešto oko čega su muslimani uvijek zabrinuti i javili smo se Nikeu da raspravimo to pitanje", zaključio je ovaj predstavnik muslimanske zajednice. 

Pročitajte više