Ovi ljudi predvode ukrajinsku protuofenzivu: "Nisam shvatio da sam izgubio nogu"

Ilustracija: Profimedia

PRIPADNICIMA ukrajinske postrojbe za razminiranje u 35. mornaričkoj brigadi svaki korak je pun opasnosti, a svaka akcija opterećena rizikom. Dok Ukrajinci pokušavaju ostvariti napredak u sklopu svoje ljetne ofenzive, Rusi im se suprotstavljaju taktikom iz sovjetske ere. Postavili su milijune i milijune nagaznih mina.

Teritorij uz tisuću kilometara dugu liniju razgraničenja ispunjen je protupješačkim, protuoklopnim i protutenkovskim minima. Neke su mine zakopane, druge ispaljene, a u nekim slučajevima se radi i o zamkama koje "aktivira žrtva". Ono što im je zajedničko jest da su dizajnirane da osakate ili ubiju. 

Pripadnici 35. mornaričke brigade pričaju kako su Rusi pametni kada koriste mine. Pirotehničari Zeus i Konstantin opisuju kako su pronalazili mine i zamke skrivene u vratima, automobilima, podrumima i spremnicima automatskog oružja. Čak su deaktivirali i zamke pričvršćene na mrtva tijela.

"Udaraju na nas"

Sky News je s njima pričao u stražnjem vrtu bombardirane kuće u selu Vremivka, samo nekoliko kilometara od bojišnice. Dok jedan pretražuje područje detektorom metala, drugi čuva stražu s automatskim oružjem. Nakon desetak minuta zamjenjuju uloge. 

U trenutku dok su davali intervju, začuo se niz glasnih eksplozija. "Udaraju na nas, Rusi. Je*em te, Putine", rekao je. Već je samo otkrivanje i deaktiviranje mina opasan posao, ali Zeusu i Konstantinu dodatan izazov predstavlja činjenica da sve to moraju obavljati dok ih Rusi granatiraju i pucaju po njima. 

"Pa, kad radimo svoj posao, neprijatelj će nas napasti. Neprijatelj puca na nas svojim minobacačima i tenkovima. Ali pirotehničari prvi ulaze", naveli su. Rusi se povlače na svoje obrambene položaje, a Ukrajinci tada šalju male grupe vojnika da napadnu rovove. 

U mnogim slučajevima ove "jurišne" jedinice predvode pirotehničari koji pokušavaju zacrtati put kroz mine. Trenutačno svoje zadatke izvršavaju pješice nakon što je napredno zapadno naoružanje, poput tenkova Leopard i borbenih vozila Bradley, naišlo na probleme tijekom prva dva tjedna protuofenzive. 

Posao im ne ide uvijek po planu

Američki i britanski dužnosnici kažu da je čak 20% naoružanja poslanog na bojište uništeno u tim sukobima. Konstantin priznaje kako obavlja opasan posao. "Naravno. To je strašno, živci, ali ovo je naš posao", napomenuo je. Na jakni nosi malu lutku u obliku anđela kao amajliju. 

"Ovaj anđeo uvijek je sa mnom u borbi. U (mom) poslu. Ne uklanjam ga sa svojih prsa. Dala mi ga je žena", objasnio je. Sky News je pratio kako dvojac pokušava onesposobiti protutenkovsku minu TM 62 koja je bila djelomično zakopana na travnatom terenu u Vremivki.

Naprava s devet kilograma eksploziva izbacila bi bojni tenk iz gusjenica. "Ako dolazite automobilom, bit će uništen. Također, svi unutra", istaknuo je Konstantin. Zbog zabrinutosti da su Rusi ispod mine sakrili još neke naprave, odlučili su se zadržati podalje i minu izvući na cestu pomoću dugačkog užeta. 

Nakon što su pregledali minu, prenijeli su je na obližnje polje kako bi je mogli sigurno detonirati. Njihov posao ipak ne ide uvijek po planu. Zeus je prošlog listopada stao na nagaznu minu dok je njegova jedinica pokušavala izbjeći neprijateljski tenk u Hersonskoj oblasti. 

Ukrajinci ne objavljuju podatke o žrtvama

Streljivo mu je raznijelo desno stopalo i potkoljenicu. Sada nosi protezu maskirne boje. "Nisam shvatio da sam izgubio nogu. Nisam mogao osjetiti nogu, ali mislio sam da sam je samo malo potrgao", prisjetio se. Poručio je kako mu je jedina misao bila da se što prije vrati u jedinicu. 

U intervjuu koji je bio lišen samosažaljenja 25-godišnjak je rekao da mu je jedina misao bila povratak u jedinicu. "Rekao sam, dajte mi protezu, vraćam se u bitku. Vratio sam se nakon pet mjeseci. Grlili su me. Svi su bili šokirani jer se radilo o tako kratkom vremenu. Ne vidi se da sam na protezi. Svi su bili uzbuđeni", naveo je. 

Ukrajina ne objavljuje podatke o žrtvama, ali analitičari smatraju da su tisuće ukrajinskog osoblja ozlijeđene ili ubijene od ruskih mina. Zeus se, međutim, ne osvrće. "Bilo je teško u početku, ali sada imam umjetnu nogu. Naravno, postoje prednosti i mane, mnoge prednosti, kao što je to što nema noktiju za rezati, nema boli. Mogu se čak i ustrijeliti u nogu", zaključio je uz osmijeh. 
 

Pročitajte više