Ovi ljudi više neće predstavljati Hrvatsku u Europskom parlamentu

Foto/montaža: Index/FaH/EPA

U NOVOM sazivu Europskog parlamenta Hrvatska će ovaj put imati 12 zastupnika, dok smo u prošlom mandatu imali 11. Taj novi, 12. zastupnik, će u Europski parlament ući kad se dogodi Brexit.

Neki od dosadašnjih zastupnika ponovno će nastaviti rad u Bruxellesu, dok je njih šestero izgubilo mandat. Hrvatsku u Bruxellesu više neće predstavljati IDS-ov Ivan Jakovčić, HDZ-ovi Ivana Maletić i Ivica Tolić, nezavisni Marijana Petir i Davor Škrlec te HNS-ov Jozo Radoš.

U novom mandatu mjesta su zadržali dosadašnji europarlamentarci SDP-ovci Biljana Borzan i Tonino Picula, HDZ-ove Dubravka Šuica i Željana Zovko te Ruža Tomašić.

HDZ ovog puta u Bruxelles ne šalje Ivanu Maletić i Ivicu Tolića, već će tu stranku, uz Šuicu i Zovko, predstavljati još Karlo Ressler i Tomislav Sokol.

Iz redova SDP-a, kako smo već naveli, prošli su Tonino Picula i Biljana Borzan, a ovog puta će još dva njihova zastupnika predstavljati Hrvatsku u Bruxellesu, riječ je o Fredu Matiću i Romani Jerković.

Prvi put će u EU parlament ući Mislav Kolakušić te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida koji je do mandata došao preko preferencijalnih glasova. Amsterdamsku koaliciju predstavljat će Valter Flego, istarski župan i član IDS-a.

Koliko su zaradili europarlamentarci u pet godina?

Inače, hrvatski europarlamentarci u pet godina mandata u Bruxellesu zaradili su oko 270.000 eura svaki. Naime, bruto plaća eurozastupnika iznosi 8700 eura, a nakon što se od toga iznosa odbiju porezi i doprinosi koji idu u zajedničku EU blagajnu, te porez u Hrvatskoj, neto im ostane oko 4500 eura. U pet godina svaki je zaradio 54.000 godišnje, što iznosi 270.000 eura za petogodišnji mandat.

Uz to dobivaju novac za dnevnice koje iznose 320 eura čime pokrivaju trošak smještaja u Bruxellesu ili Strasbourgu, a imaju i pokrivene sve troškove prijevoza. Dobivaju i dodatnih 4416 eura za opće troškove, a od tog novca kupuju razne uređaje, računala, mobitele, plaćaju asistente, podmiruju režije i troše na reprezentaciju.

Saziv od 2014. do 2019.

Inače, u sazivu Europskoga parlamenta od 2014. do 2019. godine Hrvatska je, kako smo naveli, imala jedanaest zastupnika koji su izabrani na izborima za članove Europskoga parlamenta iz Hrvatske održanima 25. svibnja 2014. te promjenama u obnašanju mandata koje su uslijedile naknadno.

Članovi mandata u EU parlamentu od 2014. do 2019. bili su SDP-ovci Biljana Borzan i Tonino Picula koji su se EU parlamentu priključili u Progresivnom savezu socijalista i demokrata (S&D). IDS-ov Ivan Jakovčić pripadao je Savezu liberala i demokrata za Europu (ALDE), HDZ-ovci Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Ivica Tolić i Željana Zovko pripadali su Europskoj pučkoj stranci (kršćanski demokrati) (EPP). HKS-ova Ruža Tomašić Europskim konzervativcima i reformistima (ECR), Marijana Petir kao nezavisna se priklonila Europskoj pučkoj stranci (kršćanski demokrati) (EPP), HNS-ov Jozo Radoš Savezu liberala i demokrata za Europu (ALDE) i nezavisni Davor Škrlec Zelenima/Europskom slobodnom savezu (Verts/ALE).

Kolakušić - najveće iznenađenje izbora

Mislav Kolakušić najveće je iznenađenje ovih izbora i drugi po preferencijalnim glasovima, a prema konačnim i službenim podacima Državnog izbornog povjerenstva, za Kolakušićevu listu glasalo je 84.765 ljudi, odnosno osvojio je 7,89 posto glasova. Osim toga, dobio je, uz Ružu Tomašić, najviše preferencijalnih glasova - 68,882.

HDZ je osvojio 22,72% ili 244.069 glasova, SDP 18,71% ili 200.973 glasova. Obje stranke osvojile su po 4 mandata. Treća snaga trenutno je u Hrvatskoj koalicija HRAST-a i Ruže Tomašić ili, kako se nazivaju, Hrvatski suverenisti s 8,52% ili 91.544 glasa. Oni su osvojili jedan mandat.

Na četvrtom je mjestu Mislav Kolakušić koji je osvojio 7,89% ili 84.764 glasova te dobio 1 mandat. Slijede Živi zid te Amsterdamska s po 1 mandatom.

Pročitajte više