Ovi suci su drastično smanjili kaznu drogiranom vozaču koji se BMW-om zabio u obitelj

Foto: Davor Puklavec, Robert Aniic/PIXSELL

PREDSJEDNIK sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku, koje je bitno smanjilo kaznu Ozrenu Mlinariću, vozaču koji je drogiran 2018. godine skrivio prometnu nesreću na naplatnoj postaji Sveta Helena, bio je Mario Kovač.

Nije kočio pri nailasku na naplatu

Ostali članovi ovog vijeća bili su Vlasta Šimenić Kovač i Zvonko Vrban. Oni su, dakle, kaznili Ozrena Mlinarića pravomoćno s dvije godine i devet mjeseci zatvora. Njega je prvo Općinski kazneni sud u Zagrebu nepravomoćno osudio na pet godina zatvora, a nakon žalbe je tročlano sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku kaznu smanjilo.

 

Podsjetimo, Mlinarić se 2019. pri punoj brzini zabio svojim BMW-om u Škodu s tročlanom obitelji koja je bila u koloni. Snimka njegove vožnje pokazala je kako uopće nije kočio pri nailasku na naplatu na autocesti. Tužiteljstvo je u optužnici te u završnom govoru istaknulo da je uzrok ove nesreće ogromna količina droge GHB koja je nađena u Mlinarićevom tijelu.

Tko su suci? Kovač je pustio Branimira Glavaša iz pritvora

Nakon što je 2006. godine sabor Branimiru Glavašu ukinuo imunitet zbog optužbi za ubijanje srpskih civila, državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je 23. listopada zahtjev za provođenje istrage i određivanje pritvora zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Sljedeći dan istražni sudac Mario Kovač pustio je Glavaša na slobodu i proglasio se mjesno nenadležnim za postupanje, s objašnjenjem da se za isto kazneno djelo već vodio kazneni postupak pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Međutim, nije Glavaš jedini osumnjičeni za ratne zločine kojem je Kovač bio blagonaklon. Sad već davne 1997. godine Kovač je primijenio Zakon o oprostu na Freda Marguša, optuženog za ubojstva, krađe i uništavanje tuđe imovine.

Njegovo oslobađanje Kovač je tada obrazložio zaključkom da je "Marguš civile pobio za vrijeme najjačih napada na Osijek i istočnu Hrvatsku, nakon pada Vukovara, te u vrijeme najžešćih borbi za Laslovo".

No 2007. godine Marguš je osuđen zbog ratnog zločina protiv srpskih civila na zatvorsku kaznu od 14 godina, a sudac je i ovaj put bio Mario Kovač. Marguš je osuđen jer je u studenome 1991. u Čepinu iz automatskog oružja usmrtio Svetozara i Vukašina Bulata te teško ranio tada maloljetnog Slavena Bulata.

Proglašen je krivim i za ubojstva Nedeljke i Nikole Vico, Stevana i Dragice Gvozdenović te Ljubomira Grandića, koje je u studenome 1991. na području Čepina protuzakonito pritvorio, a nakon zlostavljanja i usmrtio hicima iz automatskog oružja.

Poznato je i da je kao sudac bio član komisije koja je pravomoćno osudila Huanita Luksetića na dvije godine zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa.

Mamić je Vrbana nazvao kriminalcem

Zvonko Vrban je predsjednik Županijskog suda. Na to mjesto ponovno je izabran u veljači. Taj je sud došao pod lupu javnosti sredinom 2021., nakon što su trojica uskočkih sudaca - Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić - uhićena zbog primanja mita od bivšeg šefa Dinama Zdravka Mamića, kojemu su sudili.

Njihov pad počeo je kada je Mamić Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora.

Na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio je tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu i osječke suce, dok je Vrbana nazvao "kriminalcem koji će kad-tad biti smijenjen".

Vrban se u medijima spominjao i kao najveći pravosudni bully (nasilnik) zbog serije tužbi protiv portala Telegram teških oko 100.000 eura.

Pisali smo što sve posjeduje. Između ostalog, u naselju Tvrđavica naslijedio je kuću od 37.85 kvadrata "na okućnici od 3665 m2", a sve to procijenjeno je na 518 tisuća kuna. Novcem od prodaje druge nekretnine i kreditom kupio je stan u Osijeku od 159.54 kvadrata, vrijedan 1.239.781 kunu, štednjom je kupio i 21.32 kvadrata nečega u Osijeku, ne piše vrsta nekretnine, i za to je platio 96.214 kuna.

Konačno, predsjednik osječkog suda u imovinskoj se kartici pohvalio da je u Tvrđavici kupio i voćnjak. I do njega je došao novcem od štednje. Prostire se na 163 kvadrata, a ponosni ga vlasnik procjenjuje na 37 tisuća kuna.

Šimenić Kovač zapalili automobil

O Vlasti Šimenić Kovač mediji su nedavno pisali. Naime, u središtu Osijeka nedavno je izgorio automobil u njezinom vlasništvu. Riječ je o sutkinji koja je proteklih nekoliko godina vodila niz u javnosti vrlo eksponiranih sudskih postupaka.

 

"Ja sudim 22 godine i kroz to vrijeme naravno da se uvijek jednoj strani zamjeriš i uvijek postoji neka takva mogućnost. Međutim, opet ću reći, ja takvih saznanja nemam, ni posrednih ni neposrednih. Činjenica je da sam u šoku. Jer probuditi se na uskrsno jutro i da vidiš da ti gori auto i čuješ eksplozije ispod prozora zaista je šokantno", rekla je Šimenić Kovač.

Policija je uhitila osumnjičenika. Ispostavilo se da je on susjed sutkinje Vlaste Šimenić Kovač i da su narušeni dobrosusjedski odnosi bili motiv kaznenog djela.

"Dao vodu umjesto urina"

Samo suđenje Mlinariću također je bilo u fokusu javnosti. Jutarnji je sa suđenja donio iskaz policajca, koji je rekao kako su na naplatnim kućicama Sv. Helena preuzeli nadzor nad vozačem kojeg su zatim, po nalogu vođe ekipe za očevid, odveli na liječnički pregled na Hitnu medicinu rada.

"Dežurni liječnik tamo je vozaču uzeo dva uzorka - na alkohol i na opojne droge. Nakon što su mu izvadili krv, išao je dati mokraću. Vozač se uzmuvao i izmotavao. Vrata toaleta bila su pritvorena, bilo nam je važno da se ne ozlijedi.

Nakon toga liječnik je ubrzo vidio da je u posudi za urin prozirna tekućina, pa ga je upitao: 'Je li to vaš urin ili ste mi vodu natočili?' Odgovorio je da ne može mokriti, pa mu je liječnik rekao da popije vodu. Brzo se ipak pomokrio, a mi smo stajali na otvorenim vratima odmah uz njega. Tekućina je tada bila žuta, a valjda je prvi put uzeo vodu iz školjke", dio je ovog iskaza.

Policajac je također rekao da je Mlinarić zvao svog oca, koji se javio i rekao mu da se sam pobrine za sve. Na upit sutkinje kako je vozač bio psihički tijekom cijelog njihova nadzora, policajac je odgovorio da je Mlinarić bio u totalnom šoku, da je nekoliko puta briznuo u plač i da je bio svjestan svega. Tijekom vožnje autom prema Hitnoj pitao ih je hoće li u zatvor, a i zapitkivao je što je to napravio.

Ovo je presuda

To je sve bilo na suđenju koje je prethodilo izricanju kazne od pet godina zatvora. Index je u posjedu presude Županijskog suda u Osijeku, koji je imao nešto drugačije kriterije od Općinskog suda u Zagrebu.

Presuda Ozrenu Mlinariću by Index.hr on Scribd

"U pravu je optuženik kada ukazuje kako, a protivno stajalištu prvostupanjskog suda, na njegovoj strani postoje olakotne okolnosti.

Naime, unatoč toga što je optuženik višegodišnji politoksikomanski koji je više puta bio hospitaliziran radi liječenja od ovisnosti, treba imati u vidu njegov prijašnji život s obzirom je u dobi od 35 godina (u vrijeme počinjenja) neosuđivan i nekažnjavan, a koje okolnosti predstavljaju, protivno zaključku prvostupanjskog suda, olakotne okolnosti.

Uz to je tijekom cijelog postupka vrlo emotivno proživljavao cijeli događaj, što je vidljivo i iz raspravnog zapisnika od 22. srpnja 2022. (str. 900 spisa) kada je konstatirano kako je tijekom iznošenja obrane 'bio u emocionalno narušenom stanju te je bilo vidljivo da je iskreno iznosio obranu i da je doista pogođen samim događajem', koji, kako je iskazao u svojoj obrani, proživljava svaki dan i nosi taj teret, da će si kroz izdržavanje kazne pokušati oprostiti što je napravio jer da bi jednog dana htio te ljude pogledati u oči.

"Nije počinio kazneno djelo od prometne nesreće"

Uz to je vještak psihijatar dr. Davor Zdunić, a na što također osnovano ukazuje žalitelj, na raspravi 8. srpnja 2021. (str. 790 spisa) želio istaknuti kako je u komunikaciji s optuženikom prije rasprave uočio da je zreliji i stabilniji nego tijekom vještačenja prije dvije godine, da vrlo emotivno proživljava konkretni događaj, svoju odgovornost za isti te da uvijek plače, da verbalizira da ne uzima droge i ne pije značajnije lijekove, zbog čega mu je čak sugerirao da ne gleda snimku prometne nesreće na raspravi, pa iz svega navedenog proizlazi svijest o neprihvatljivosti i pogibeljnosti svog postupanja, na koje okolnosti s pravom ukazuje optuženik.

Napose, od predmetnog događaja prošlo je više od tri i pol godine, a u kojem razdoblju optuženik nije počinio neko drugo kazneno djelo, nedvojbeno nosi veliki teret odgovornosti, što osim verbalnog iskazivanja potvrđuje i njegovo ponašanje zamijećeno kako od strane suda, tako i od strane vještaka psihijatra, a koje okolnosti u vidu ponašanja nakon počinjenog kaznenog djela također, sukladno odredbi čl. 47", navodi se u presudi.

Jurio BMW-om, nije se zaustavio, zabio se u auto

Što se tiče same nesreće, podsjetimo, Mlinarić je 11. srpnja 2019. oko 12:45 u mjestu Sveta Helena, kod Svetog Ivana Zeline, upravljao BMW-om izlaznom prometnom trakom broj 4 autoceste A4 iz smjera sjevera prema jugu te je vozio protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Teretilo ga se da je upravljao vozilom pod utjecajem droga i lijekova. Zbog takvog stanja nije bio sposoban za sigurnu vožnju te je propustio brzinu kretanja svog vozila uskladiti s prometnim znakovima upozorenja na naplatnoj postaji i znakovima ograničenja brzine na 100, 80, 60 i 50 km/h i nije zaustavio vozilo na prometni znak "zabrana prolaska bez zaustavljanja - cestarina".

U nastavku vožnje je prevelikom i nedopuštenom brzinom od oko 143 km/h, ne poduzevši nijednu radnju da bi zaustavio svoje vozilo i izbjegao nalet na vozila koja su se usporeno kretala pred naplatnom postajom, prednjim dijelom svog vozila udario u stražnji dio Škode Octavije, koja je ispred njega propisno i usporeno vozila zbog nailaska na naplatnu postaju.

Uslijed takve nepropisne vožnje Mlinarića Škoda je odbačena uz zanošenje vozila te je udarila u betonsku barijeru i naplatnu postaju, a potom u rotaciji i prevrtanju naletjela i na drugo vozilo, koje je bilo zaustavljeno zbog plaćanja cestarine te se prevrnulo.

Zbog naleta i prevrtanja Škode vozač i putnica iz tog vozila zadobili su mnogobrojne teške tjelesne ozljede, dok je dijete iz tog vozila zadobilo osobito teške i za život opasne ozljede.

Pročitajte više