Ovo je Klinika u kojoj se liječe onkološki pacijenti: "Kad pada kiša, sve curi"

Foto: Index

JOŠ prije godinu dana Klinika za tumore KBC-a Sestre milosrdnice izvijestila je Upravu bolnice, kojoj je tad na čelu bio ravnatelj Mario Zovak, da ponovno obilno curi voda po prostoru novog linearnog akceleratora na kojem su onkološki pacijenti trebali obavljati zračenje. Osim toga, u srpnju ove godine u liječničkoj sobi Zavoda za onkologiju i radioterapiju Klinike za tumore urušio se strop, curi i u drugoj liječničkoj sobi, a napuhnuti zidovi od vlage su vidljivi i u bolesničkoj sobi 807.

O lošem stanju stare zgrade Klinike za tumore izvijestili su nas djelatnici, koji su nam poslali i otvoreno pismo koje smo ranije objavili, u kojem upozoravaju na stanje bolnice u kojoj se liječe onkološki pacijenti.

>>Doznajemo: Sukobi liječnika na Klinici za tumore, mogli bi ispaštati pacijenti

Ravnatelj: Da, jedan aparat nije radio

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, dr. Davor Vagić, za Index je potvrdio da jedan od tri linearna akceleratora nije radio, no rekao je da su svi pacijenti bili zbrinuti na druga dva aparata.

"Što se tiče prostora u kojem je smješten akcelerator koji nije radio, ističemo kako se radi o krovu na starom djelu zgrade koji je oštećen potresom te je došlo do pucanja krovne konstrukcije te, sukladno tome, do curenja vode. Trenutno je u planu prijavljivanje na natječaj za energetsku obnovu gdje bi se sanirao i navedeni krov. Sukladno mogućnosti povlačenja sredstava EU fondova, predviđena je nabava 3 linearna akceleratora s uređenjem pripadajućih prostora Odjela radioterapije u Klinici za tumore. Očekujemo da će se u sljedeće dvije godine taj projekt i realizirati. Prostor je sada privremeno saniran, a konačno rješenje će biti realizirano gore navedenim projektom", rekao nam je Vagić.

Istaknuo je kako je upoznat sa stanjem u Klinici za tumore.

"Uslijed vremenske nepogode zbog obilnih oborina došlo je do curenja vode u liječničkoj sobi, o čemu me predstojnik Klinike za tumore odmah obavijestio te smo isto privremeno sanirali. Međutim, cjelovito rješenje popravka uslijedit će nakon kompletne sanacije krova starog dijela zgrade Klinike za tumore", odgovorio nam je dr. Vagić.

"Nisam rekao da nije ulagano 10 godina u Kliniku, već da neki možda misle tako"

Pitali smo ga je li pripremljen projekt saniranja stare zgrade te imaju li gotov projekt preseljenja Neurokirurgije i kamo će se izmjestiti biokemijski laboratorij, transfuzijska medicina, citologija i fizikalna terapija, koji se nalaze u prostoru u koji će se useliti Neurokirurgija.

"U tijeku je Radna skupna u kojoj su i djelatnici Klinike za tumore, koja će se baviti navedenim pitanjima. Kada završi rad Radne skupine, ona će izvijestiti Upravno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice i ministra zdravstva o svojim prijedlozima", odgovorio nam je ravnatelj Vagić.

Budući da su nam djelatnici Klinike za tumore rekli da je na sastanku s ravnateljem izjavljeno da se 10 godina nije ulagalo u Kliniku za tumore, pitali smo ga je li to točno.

"Konstatacija da se u Kliniku za tumore zadnjih 10 godina nije ulagalo nije točna. Naime, svi moji prethodnici, uključujući i tadašnjeg ravnatelja Klinike za tumore, koji je ujedno i djelatnik Klinike za tumore, na primjeren način su se skrbili o Klinici za tumore koju svi doživljavamo kao jednu od vodećih ustanova za liječenje malignih bolesti u Republici Hrvatskoj. Na sastanku koji spominjete nisam rekao kako se zadnjih 10 godina ništa nije ulagalo u Kliniku za tumore, već da možda neki misle da 10 godina nije ulagano u Kliniku za tumore", rekao nam je Vagić.

>>Apel djelatnika Klinike za tumore: Ako se ovo dogodi, uništit će nas

Apel djelatnika Klinike

Podsjetimo kako je Index nedavno otkrio da se priprema preseljenje Klinike za neurokirurgiju u prostore Klinike za tumore, čemu se protive djelatnici Klinike za tumore.

"U Klinici za tumore u staroj zgradi na sve strane curi voda kad pada kiša. Novi linearni akcelerator, koji je pod garancijom, nije radio godinu dana jer je stavljen u neadekvatan prostor, gdje je curila voda i nije radila klima. Djeca su isto čekala na zračenje i bila je gužva na starom aparatu. Tamo gdje dolaze pacijenti na kemoterapiju i radioterapiju ne radi WC. Pacijentima u sobi stoje lavori. Kad kiša pada, prijeti da se uruše natopljeni stropovi i da nekoga strese struja. Gdje je tu plan poboljšanja uvjeta za onkološke pacijente, istovremeno neurokirurški pacijenti trenutno imaju najbolji smještaj u cijeloj bolnici i njihove operacijske dvorane najbolju opremu", rekli su Indexu dobro upućeni izvori iz bolnice.

Prije par dana smo objavili i članak s otvorenim pismom djelatnika Klinike za tumore koji su uputili javni apel za pomoć njihovoj Klinici.

Djelatnici: Glavni problem je u neracionalnoj, slabo kontroliranoj, neuravnoteženoj potrošnji

"Poštovani,

Ponukani najnovijim događajima u Klinici za tumore - Centru za maligne bolesti KBCSM-a, zabrinutošću djelatnika, kao i šire javnosti, osjećamo se odgovornim reagirati. Porezni obveznici RH izdvajaju dostatna financijska sredstva za liječenje onkoloških pacijenata s tendencijom daljnjeg povećanja troškova, unatoč tome su rezultati liječenja među najgorima u Europi. Koji su razlozi i kako riješiti taj problem? Najčešći i najlakši odgovor je u nedostatku financijskih sredstava. Međutim, glavni problem je u neracionalnoj, slabo kontroliranoj, nacionalno neuravnoteženoj potrošnji i partikularnim interesima.

Klinika za tumore jedina je isključivo onkološka ustanova u Republici Hrvatskoj, koja funkcionira po multidisciplinarnom principu od svog osnutka 1968. godine. Akademik Ivo Padovan, u suradnji s prof. Umbertom Veronesijom, postavio je već tada model koji se unazad nekoliko godina smatra zlatnim standardom onkološke skrbi. Jedini stručno utemeljen, priznat i učinkovit način liječenja onkoloških pacijenata je multidisciplinaran, unutar onkološkog centra (od prevencije, rane dijagnostike, liječenja do rehabilitacije, suradnjom više službi različitih subspecijalnosti). Rezultati se mjere volumenom slučajeva koji je koreliran s preživljenjem i uštedom jer pacijenti u pravo vrijeme dobivaju optimalan tretman. Klinika za tumore je član Europske organizacije instituta za rak (OECI), koja se brine o implementiranju ujednačene onkološke skrbi", stoji u pismu djelatnika Klinike za tumore.

"Imamo dulje liste čekanja, nezadovoljnije bolesnike, nezadovoljnije djelatnike"

"Europska unija je 2010. godine u svom časopisu Public service review objavila opsežan prikaz o Klinici za tumore kao eminentnoj europskoj onkološkoj ustanovi s dugom tradicijom, suvremenim ustrojstvom, načinom rada i rezultatima liječenja.

Klinika za tumore, s Klinikom za dječje bolesti i Traumatološkom bolnicom, 2010. godine je ishitrenom odlukom tadašnje Vlade Republike Hrvatske s ciljem racionalizacije, bez konzultacije struke, pripojena KB-u Sestre Milosrdnice, koji je time postao KBC.

Zbog izuzetno otežanog funkcioniranja Klinika za dječje bolesti ubrzo izlazi iz novoformiranog KBC-a. Ostali koji su unutar KBC-a sustavno propadaju jer ih zapostavlja centrala u Vinogradskoj. Unatoč izdvajanjima Vlade RH, izostala su potrebna kapitalna ulaganja i rješavanje kadrovskih planiranja u Kliniku za tumore, neovisno od zahtjeva opetovano upućivanih na Stručno vijeće KBCSM-a.

Sanacija šteta na krovu i ostalih dijelova zgrada, pogoršanog stanja nakon potresa, iako sustavno elaborirane, nije učinjena niti se na njih reagiralo. Konačno, tri mjeseca nakon eskalacije situacije s Radiologijom u svibnju ove godine nije se dogodilo - ništa. Radiologija, Patologija, Služba održavanja i prehrane ne mogu pratiti potrebe Klinike za tumore jer nemaju mogućnost autonomnog planiranja, financiranja, stoga ni odgovornost za pad broja usluga, stanja zgrada i opreme.

Imamo dulje liste čekanja, nezadovoljnije bolesnike, nezadovoljnije djelatnike, što će se neizbježno odraziti na ishode liječenja.   

Na stručnom sastanku Klinike za tumore 22. rujna 2021. ravnatelj KBCSM-a profesor Vagić opetovano je spomenuo zapostavljanje koje vrši KBCSM, što godinama pokušavamo iskomunicirati na Stručnom vijeću KBCSM-a. Od spajanja u KBCSM (2010.) nije bilo ni jedne planske investicije u Kliniku za tumore. U nastavku svog iskaza, u kojem nije bilo mogućnosti dijaloga, ravnatelj je predstavio projekt Vlade RH i predsjednika Upravnog vijeća KBCSM-a, državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva, gospodina Dulibića, koji se odnosi na preseljenje dijela Neurokirurgije KBCSM-a u Kliniku za tumore", nastavljaju u pismu.

O preseljenju Neurokirurgije

"Po tome bi ta Neurokirurgija bila izdvojena iz strukture Klinike za tumore (autonomna), ali bi zauzela već uređene prostore koji se trenutno koriste u svom punom kapacitetu (odjeli fizikalne i rehabilitacije, biokemijskog laboratorija, transfuzije, citologije, dijela patologije i molekularne dijagnostike na prvom katu nove zgrade te endoskopije, malih kirurških zahvata, suportivne skrbi i prostor dnevne bolnice onkologije na drugom katu). Ne postoji neiskorišten prostor.

Pregledom javno dostupnih dokumenata o detaljima projekta vidljiv je niz nesukladnosti s postojećim stanjem i funkcijom, što upućuje na neadekvatnu pripremu i razradu projekta. Značajno je za istaknuti da Stručno vijeće u Klinici za tumore o tom projektu nije konzultirano.

Iz svega navedenog vidljivo je da, unatoč predstavljanju sinergije kao vizije novog ravnatelja, kako je sam naveo, kao produžetka strategije Ministarstva zdravstva (?!), u zadnja tri mjeseca nastavila se politika hijerarhijskog nametanja rješenja koja nemaju veze s aktualnim stanjem niti omogućavaju praćenje važećih standarda usluga onkološke skrbi.

Zaposlenici su svojim potpisima potvrdili da Klinika za tumore može nastaviti pružati kvalitetnu onkološku skrb isključivo ako je neovisna u kadrovskim, logističkim i strateškim odlukama.

Molimo Vladu RH, nadležnog ministra zdravstva RH, sva nadležna tijela i institucije Republike Hrvatske da se spriječi devastiranje Klinike za tumore, a sve pod krinkom realizacije načelno dobro zamišljenog projekta EU. Problem je što taj načelno dobro zamišljen EU projekt u sebi sadrži i skriva činjenicu da je uvjet za njegovu realizaciju dezintegracija i uništenje najznačajnije (jedine!) središnje klinike za tumore u Republici Hrvatskoj", ističu u pismu djelatnici Klinike za tumore.

"Ako se ovo provede, uništit će se Klinika za tumore"

"Ako se provede ovakva zamisao, provedbom i realizacijom dijela ovog EU projekta, istovremeno se automatski uništava jedina onkološka klinika u RH. Na sastanku 22. rujna je ravnatelj ipak negativno odgovorio na jedno pisano pitanje: je li moguća prenamjena sredstava unutar Klinike. No, neslužbeno smo provjerili informaciju pri ustanovama koje nadziru provedbu projekata EU te smo dobili suprotan odgovor.

Naime, uz dobro obrazloženje alternativnog projekta (nama goruće sanacije stare zgrade, proširenja onkološke dnevne bolnice i centralne pripreme lijekova te nužno plansko obnavljanje tražene opreme, čiji su elaborati u nekoliko navrata prilagani) sredstva nije potrebno vraćati, odnosno mogu se optimalno prenamijeniti. U idućem razdoblju kada v.d.-a zamijeni predstojnik s punim mandatom (a time i dugoročnom odgovornošću), može se planirati proširenje djelatnosti i na druge solidne tumore i kroz razrađeni elaborat bili bismo više nego zadovoljni da nam se u novoj zgradi ili nadogradnji zgrade pridruži neurokirurška ili, ponovo, urološka onkološka problematika kao sastavni dio strukture jedinog onkološkog centra u Hrvatskoj. Za to smo dobili potporu od spomenute krovne EU organizacije, o čemu ste svi bili obaviješteni 13.5.2021.

Ovdje se, logično, nameće osnovana sumnja je li cijeli projekt zamišljen kako bi se uništenjem jedine klinike poput naše stvorila praznina i onkološkim bolesnicima bi preostalo samo i jedino da idu u skupe privatne radio-terapijske klinike, od kojih u jednoj i rade većina od idejnih začetnika i podržavatelja ovog europskog projekta.

Ako na sve navedene apele zamoljene nadležne državne institucije Republike Hrvatske ne reagiraju, bit ćemo prisiljeni obratiti se i institucijama EU koje se bave zaštitama prava onkoloških bolesnika, ali i upozoriti i instituciju europskog tužitelja na moguću sustavnu prevaru, gdje se novcem EU jednim projektom razbija jedina onkološka klinika, s 53-godišnjom tradicijom, te se pogoduje privatnim ustanovama, nauštrb cjelokupnog zdravstvenog sustava RH vezanog za liječenje onkoloških bolesnika", stoji u pismu.

Beroš: Nemam konkretne detalje

Ministar zdravstva Vili Beroš Indexu je rekao da nema konkretne detalje o preseljenju neurokirurgije.

"Koliko sam upoznat s tim projektom, to je bio plan bivšeg ravnatelja Vinogradske Marija Zovaka", rekao je Beroš.

Pitali smo ga treba li Vinogradska imati dozvolu Ministarstva zdravstva za tako nešto, na što nam nije dao odgovor te je rekao da je prava adresa Ravnateljstvo Vinogradske.

Pročitajte više