Ovo je ljekarna koja je odbila dati antibaby pilule djevojci

Foto: Index

PROŠLOG tjedna djelatnica zagrebačke ljekarne Čelina na adresi Dobri dol 49 na Jordanovcu odbila je djevojci koja je imala recept izdati kontracepcijske pilule.

Ušli smo u tu ljekarnu i zatražili kontracepciju

Farmaceutkinja se pritom pozvala na priziv savjesti. Novinarka Indexa danas je otišla u istu ljekarnu kupiti pilulu za dan poslije (hitni kontraceptiv koji se koristi u situacijama puknutog kondoma, prekinutog odnosa, zaboravljenih tableta) i djelatnica ljekarne nam je istu uredno dala uz upute kako je uzeti.

Pacijentica od prošlog tjedna nije bila te sreće jer je ostala bez pilula na koje ima pravo, a kako doznajemo od predsjednice Hrvatske ljekarničke komore, Ane Soldo, njihovo će Povjerenstvo ovog ili početkom idućeg tjedna odlučiti što će biti s farmaceutkinjom koja je odbila izdati pilule.

Kakve će biti sankcije? Upozorenje, opomena ili gubitak licence

"Što će biti s kolegicom, ne znam. Mi smo zaprimili pritužbu pacijentice, kontaktirali smo kolegicu, vlasnicu ljekarne i pacijenticu i kad smo prikupili sve, onda smo pokrenuli naše neovisno Povjerenstvo za etiku i deontologiju. Ono će se sastati ovaj ili početkom idućeg tjedna i donijeti odluku. Budući da su u Povjerenstvu ljudi iz cijele Hrvatske, nemam još točan termin kad će biti sjednica Povjerenstva", rekla je u razgovoru za Index Ana Soldo.

Kaže kako Povjerenstvo magistri farmacije koja nije izdala pilule može izdati upozorenje kao najblažu kaznu ili pak opomenu, dok je najgora kazna oduzimanje licence, no to je, objašnjava, samo za slučaj da je usmrtila pacijenta ili da se dogodio neki, kaže, težak slučaj.

"Ljekarnici imaju pravo na priziv savjesti, to je stavljeno u naš ustav i taj dio ne možemo osporiti kolegici, no u naš kodeks smo stavili naputak za kolegice i kolege koje imaju priziv savjesti te naputak za poslodavce (vlasnike ljekarni), a koji bi mogli s tim imati organizacijskih problema, a sve kako bi znali svoje obaveze.

Vlasnici ljekarne bi morali osigurati osobu u smjeni koja neće imati priziv savjesti. Izdavanje takvih lijekova mora se osigurati na jedan drugi način, a jedini način je da u toj smjeni kad radi kolegica bude prisutan još jedan magistar farmacije. Ta ljekarna ima više farmaceuta, ali kolegica koja radi s njom je taj dan otišla na bolovanje", rekla je za Index Soldo.


Zagrebačka ljekarna na Jordanovcu u kojoj su odbili dati kontracepcijske tablete djevojci s receptom

Objavljen naputak za farmaceute koji se pozivaju na priziv savjesti

Navodi kako oni u Hrvatskoj ljekarničkoj komori nemaju evidenciju o tome koliko farmaceuta ima priziv savjesti. No, na web su zato stavili naputak kako postupati u slučaju priziva savjesti.

U naputku između ostalog stoji kako osoba koja ne izda kontracepcijske pilule mora preusmjeriti pacijenta drugom davatelju usluga u vremenu u kojem neće biti ugroženost djelovanja kontracepcije. Farmaceut također treba kontaktirati drugu ljekarnu, provjeriti njeno radno vrijeme, kao i informaciju postoji li tamo osoba koja je u mogućnosti obaviti ljekarničku skrb te raspoloživost potrebnih preparata

Isti slučaj dogodio se u Omišu, sankcija je bila - opomena

Soldo je navela kako su dosad imali samo jedan slučaj poput ovog od prošlog tjedna, a isti se, navodi, dogodio prije 3 do 4 godine u Omišu kad je magistra farmacije također odbila izdati kontracepcijske pilule. Njoj je Povjerenstvo, ističe, izreklo opomenu.

Iako ne smije utjecati na odluku Povjerenstva, navodi kako je iz dosadašnje prakse zaključila da se najblaža kazna - upozorenje izdaje ako im stignu pritužbe na neljubaznost farmaceuta u ljekarni.

Tako da, sudeći po tome, vrlo je vjerojatno da će farmaceutkinja dobiti opomenu baš kao i ona u Omišu.

U Hrvatskoj je, naime, omogućen priziv savjesti, no isti nije reguliran, a ne postoji ni registar zdravstvenih radnika koji su uložili priziv savjesti.

Ginekolog: U Finskoj su kontracepcijske pilule besplatne, a mi imamo ove apsurde

To je Indexu potvrdio i dr. Dubravko Lepušić, ginekolog u KBC-u Sestre milosrdnice.

"U svim situacijama ne smije se naštetiti zdravstvo pacijenta, a ako ljekarnik ima priziv, mora pacijenta poslati drugome. U ovoj apoteci je očito bila loša organizacija. Vlasnica kaže da je znala da njena djelatnica ima priziv savjesti i morala je drugačije organizirati posao tako da bi se trebalo sankcionirati istu na neki način, izdati joj upozorenje ili opomenu. Ista se situacija dogodila i u Omišu i tamo su izdali opomenu da se tako što više ne smije dogoditi", rekao je za Index dr. Lepušić.

Kaže da niti jedna kontracepcija nije 100 posto sigurna, no potrebno je, navodi, da ista bude legalno dostupna svima.

"Ovo je apsurdno, kod nas pacijentici ne žele izdati pilule, a recimo u Finskoj su kontracepcijske tablete besplatne. U civiliziranim zemljama je to dostupno svugdje", rekao nam je dr. Lepušić.

Kujundžić: Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na radnom mjestu

Na ovaj je slučaj reagirao i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je prošlog tjedna izjavio da "ne postoji ništa što ljekarnik ima pravo ne izdati pacijentu pozivajući se na priziv savjesti".

"Svaki pacijent u bilo kojoj ljekarni ima pravo dobiti lijek za koji ima recept. Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na radnom mjestu u ljekarni", pojasnio je ministar.

Pročitajte više