Ovo je milijarder pedofil koji bi mogao srušiti Trumpa i Billa Clintona

Foto: EPA/123rf

AMERIČKI milijarder Jeffrey Epstein zamalo se prije 11 godina izvukao iz optužbe za prostituciju i seksualno zlostavljanje desetaka maloljetnica, od kojih su neke imale samo 14 godina. 

Sad je, prilično nenadano, opet uhićen i optužen, i to na aerodromu u New Jerseyju, gdje je sletio privatnim avionom na povratku iz Pariza. A u američkim medijima sve su glasnije spekulacije da bi za sobom ovog puta mogao povući i neke vrlo moćne prijatelje i poznanike, među kojima su i predsjednik Donald Trump i bivši predsjednik Bill Clinton. 

66-godišnji Epstein je, naime, još 2008. pred sudom na Floridi priznao krivnju, doduše za samo jednu točku optužnice o traženju prostitucije od maloljetnica, u sklopu nevjerojatno velikodušne nagodbe: umjesto moguće doživotne kazne, dobio je tek 18 mjeseci zatvora.

  Štoviše, umjesto u običnom zatvoru, Epstein je odslužio svoju kaznu u privatnom krilu zatvora u Palm Beachu, gdje mu je bilo dozvoljeno zaposliti vlastito osiguranje i odakle mu je također dozvoljeno da šest dana u tjednu, i do 12 sati dnevno, odlazi na posao u svoj ured u gradu. Nakon samo 13 mjeseci izašao je iz zatvora te je još godinu dana bio na uvjetnoj slobodi, a registriran je i kao seksualni prijestupnik. Usto je do 2011. isplatio odštetu za nekoliko desetaka žrtava u nepoznatom iznosu.

Tko je bio tužitelj koji je s Epsteinom sklopio tajnu izvansudsku nagodbu i tako odbacio saveznu optužnicu na 53 stranice - pri čemu o tome nije ni obavijestio žrtve, već su one od suca morale saznati o smiješno blagoj kazni? Alexander Acosta, tadašnji tužitelj južnog okruga Floride, član Republikanske stranke i sadašnji ministar rada u Trumpovoj administraciji. Spornu nagodbu sada istražuje ured za profesionalnu odgovornost američkog ministarstva pravosuđa kako bi utvrdio je li došlo do "profesionalnog prijestupa", piše Washington Post.

Epstein sklopio nagodbu s tužiteljem, odslužio samo 13 mjeseci zatvora. Taj tužitelj je danas Trumpov ministar

Epsteinove žrtve, ali i mnogi drugi, odavno su upozoravali da je Epstein pošteđen zbog svojih snažnih političkih veza, posebno prozivajući Acostu. Istraživački novinari Miami Heralda toliko su se iskazali pišući o sumnjivim Acostinim motivima i o samom Epsteinovom slučaju te o njegovoj mreži političkih, poslovnih i pravnih saveznika da im je Tužiteljstvo u New Yorku na kraju zahvalilo.

Posebno je zanimljivo da slučaj ovog puta vodi jedinica za javnu korupciju, a ne za trgovinu ljudima, što pojačava sumnju da prošli slučaj nije bio vođen regularno i da su milijarderu pedofilu pomogle njegove veze.

Acosta se pak branio od optužbi da je poštedio Epsteina tvrdnjom da bi milijarder teško bio osuđen da je došlo do suđenja, budući da je uzeo odvjetnike zvjezdanog statusa, Geralda Lefcourta i Alana Dershowitza, koji su ga branili agresivno diskreditirajući njegove žrtve. 

No među demokratima se, uslijed nove optužnice, mogu čuti sve glasnije kritike Acoste i pozivi na njegovu smjenu. "Nakon optužnice u New Yorku obnovljen je interes da od njega čujemo o dvostrukom sustavu pravosuđa na Floridi. Alex Acosta ima mnogo toga za odgovoriti", komentirao je demokratski kongresnik Jamie Raskin, član kongresnog povjerenstva za nadzor i reformu.

>> Milijarder iz SAD-a plaćao 14-godišnjakinjama za seks. Trump: On je odličan tip

Acostin šef Trump i Epstein su svojedobno bili prilično bliski. To potvrđuje ne samo kopija Epsteinovog adresara, takozvane "male crne knjižice" koju je prije nekoliko godina objavio Gawker, a u kojoj je bilo i Trumpovo ime i 14 njegovih telefonskih brojeva, već i druge činjenice. 

Epstein je bio član Trumpovog privatnog kluba Mar-a-Lago - istog onog u kojem Trump ponekad održava svoje predsjedničke sastanke. Epstein i Trump su i večerali jedan kod drugoga u domu, piše Bloomberg. Uprava Trumpovog kluba Mar-a-Lago, doduše, tvrdi da je Epstein izbačen iz kluba zbog napastovanja maloljetne djevojke. 

Epstein je, prema sudskim dokumentima, jednom rekao da želi otvoriti modeling agenciju "na isti način na koji je Trump postavio svoju modeling agenciju". Te su riječi posebno znakovito s obzirom na to da tužitelji vjeruju da je Epstein koristio svoju modeling agenciju kao još jedan način da vrbuje i seksualno iskoristi maloljetne djevojke. 

"Poznajem Jeffa 15 godina. Sjajan tip. Uvijek je zabavno s njim. Čak se govori da on voli prekrasne žene jednako koliko i ja, a mnoge od njih su mlade", rekao je Trump za New York Magazine 2002.

Maloljetnice plaćao 200 dolara za masažu pa ih napastovao, silovao i plaćao da dovode druge

Upravo u to vrijeme Epsteinu su, prema novoj optužnici, suradnici dovodili srednjoškolske djevojke na njegovo imanje u Palm Beachu, plaćajući im oko 200 dolara za navodnu masažu. No Epstein bi im potom, prema sudskim dokumentima, naložio da se djelomično ili potpunu svuku, a onda bi se i sam svukao, počeo masturbirati i tjerati ih da ga dodiruju. Kako su žrtve rekle policiji, ponekad bi ih i penetrirao prstima, seksualnim igračkama ili penisom, prenosi portal Daily Beast.

Zatim bi neke od njih nagovarao da mu vrbuju i dovedu nove djevojke, obećavajući im platiti na stotine dolara povrh onoga što su već dobile za "masažu". Na taj je način Epstein, uz pomoć svojih suradnika, uspostavio izopačenu verziju financijske piramide, tzv. "seksualnu piramidu", kako ju je opisao Miami Herald - žrtve su tražile i dovodile nove žrtve. Mnogima od njih obećavao je karijeru u modi. Mnoge su dolazile iz siromašnih ili disfunkcionalnih obitelji ili su bile imigrantice i nisu znale engleski. 

Lanac maloljetne prostitucije konačno je došao kraju, bar prema onome što je zasad poznato, kad je u ožujku 2005. neimenovana 14-godišnjakinja rekla roditeljima da ju je Epstein zlostavljao. Roditelji su otišli na policiju, koja je uskoro otkrila još desetke maloljetnih žrtava.

A jedna druga neimenovana žena podnijela je tužbu protiv Trumpa tijekom predsjedničke kampanje 2016., tvrdeći da ju je silovao kad je imala samo 13 godina - u Epsteinovoj vili u Upper East Side četvrti Manhattana. Trump i njegov predizborni stožer su inzistirali da je optužba lažna, baš kao i optužbe barem 19 drugih žena koje su od 2016. do danas optužile američkog predsjednika da ih je seksualno uznemiravao, napastovao ili silovao. Navedena tužba je kasnije povučena zbog, kako tvrdi odvjetnik žene koja je podnijela tužbu, prijetnji smrću kojima je bila izložena.

Trump je usto barem jednom letio s Epsteinom u njegovom zloglasnom privatnom avionu, koji je u medijima prozvan "Lolita Express" zbog spekulacija da su u njemu Epstein i njegovi gosti imali seksualne odnose s maloljetnim djevojkama.

A kako je za New York Times rekao bivši voditelj Trumpovog Mar-a-Laga, Trump je 1992. naručio 28 "djevojaka s kalendara" za privatni party. Jedini pozvani su bili on - i Epstein. Usto, Epstein se nakon izbora 2016. hvalio da je upravo on upoznao Trumpa i njegovu treću suprugu Melaniju.

Istraživačka novinarka: Clinton laže, letio je na "Lolita Expressu" 27 puta

Clinton je pak u ponedjeljak odgovorio priopćenjem u kojem njegov glasnogovornik navodi da Clinton "ne zna ništa o strašnim zločinima za koje je Jeffrey Epstein priznao krivnju prije nekoliko godina ili o onima za koje je nedavno optužen u New Yorku". Dodaje se da je "2002. i 2003. letio ukupno četiri puta na avionu Jeffreyja Epsteina", da su putovanja bila "povezana s radom za Zakladu Clinton" i da su agenti Tajne službe (koja osigurava sadašnje i bivše visoke dužnosnike) uvijek bili u njegovoj pratnji. 

No istraživačka novinarka Conchita Sarnoff, koja je napisala knjigu o trgovini ljudima i vodi Savez za spašavanje žrtava trgovine ljudima, izjavila je za Fox News da Clinton laže - da je letio "Lolita Expressom" 27 puta, prema dnevnicima leta, a i da mnogo puta nije imao pratnju Tajne službe. Štoviše, Epstein je jedan od najvećih donatora kontroverzne Zaklade Clinton na koju se bivši predsjednik poziva. Da je Clinton letio zloglasnim avionom, pisali su i drugi mediji poput Gawkera i Daily Maila, kao i da je Epstein nastavio donirati Zakladu Clinton i nakon što je osuđen. 

Virginia Roberts Giuffre izjavila je za Daily Mail prije nekoliko godina da su je Epstein i njegova partnerica Ghislaine Maxwell, koja mu je navodno služila kao madame, vrbovali u svoj "harem" kad je imala samo 15 godina i da je bila njihova "seksualna robinja". Potom su je, kaže, tjerali na seks s moćnim Epsteinovim prijateljima, uključujući britanskog princa Andrewa, kako bi na taj način došla do inkriminirajućih informacija koje bi Epstein mogao koristiti za ucjenu.

Guiffre je 2015. podnijela tužbu u kojoj se među ostalim moglo pročitati da je na Epsteinovom privatnom otoku na američkim Djevičanskim otocima, koji su mediji prozvali "Otok za orgije", vidjela i Clintona. Ipak, naglasila je da nije spavala s njim i da ga nije vidjela s maloljetnim djevojkama. Njena tužba je na kraju odbačena

Trump je i sam u predizbornoj kampanji protiv Hillary Clinton aludirao na "probleme" koje bi njen suprug mogao imati zbog svojih navodnih posjeta "Otoku za orgije". No i sam Trump je, valja ponoviti, mnogo puta viđen u društvu s Epsteinom.

"Često vidim Donalda Trump, a gomila manekenki ulazi i izlazi, uglavnom navečer", rekao je susjed Daily Mailu 2000. Govorio je o Epsteinovoj vili u Upper East Side četvrti Manhattana, u New Yorku.

"Nadamo se da tužitelji neće stati na Epsteinu jer su mu mnogi drugi ljudi pomogli"

Dok se optužnica iz 2008. odnosila na podvođenje i seksualno zlostavljanje maloljetnih djevojaka na Floridi, gdje ima raskošno imanje u Palm Beachu, sadašnja se optužnica odnosi i na seksualno zlostavljanje i vrbovanje maloljetnica u New Yorku. Razdoblje koje optužnica obuhvaća je od 2002. do 2005. 

"Ako je današnji izvještaj istinit, onda samo dokazuje da su Epsteina savezni tužitelji trebali optužiti prije 12 godina na Floridi. Sa svojim novcem, Epstein je uspio kupiti sebi više od desetljeća odgode u suočavanju s pravdom - ali nasreću, nije mogao odgađati pravdu zauvijek", komentirao je za Washington Post odvjetnik žrtava iz prvog slučaja, Paul Cassell.

Epstein je u međuvremenu nastavio sa svojim misterioznim biznisom "novčanog menadžmenta" na kojem se obogatio, a za koji neki sumnjaju da je svojevrsna financijska piramida. U svakom slučaju, klijenti, prihodi, ulaganja i poslovne aktivnosti njegove tvrtke nepoznati su. "Ja ulažem u ljude - bilo iz politike, bilo iz znanosti. To je ono što ja radim", rekao je navodno jednom prilikom prijateljima, prenosi Daily Beast. Možda je baš njegovo "ulaganje u ljude" razlog zašto se, unatoč pokretu "Me Too" za pravdu za žrtve seksualnog zlostavljanja, koji je srušio brojne bogate i moćne silovatelje i zlostavljače, na Epsteinove gnjusne zločine gotovo zaboravilo. Dosad.

"Bilo je i vrijeme. I predugo se čekalo na ovo. Ovo je važan korak prema dobivanju pravde za mnoge žrtve Epsteinove trgovine "bijelim robljem". Nadamo se da tužitelji neće stati na Epsteinu jer su mu mnogi drugi ljudi pomogli da trgovina ljudima za seks bude moguća", komentirao je za Daily Beast odvjetnik David Boies koji zastupa Virginiju Roberts Giuffre i još jednu žrtvu, Sarah Ransome.

Ako je suditi prema informacijama o Trumpovim vezama s jedne strane i Clintonovim vezama s druge strane - a za pretpostaviti je da će Epstein rado "propjevati" u zamjenu za blažu kaznu - slučaj milijardera pedofila mogao bi lako dovesti do seksualnog skandala kakav nije viđen u novijoj američkoj povijesti.

Pročitajte više