Ovo je najgori ministar u Vladi: Izgubio dobivenih 4 milijuna kuna za đake i studente

Foto: FAH

PREDRAG ŠUSTAR, ministar znanosti, obrazovanja i sporta uspio je izgubiti dobivenih 4 milijuna kuna iz proračuna, a koji su namijenjeni za poboljšanje standarda učenika i studenata te za nagrađivanje uspješnih! Naime, u proračunu za 2016. godinu osigurano je 4 milijuna kuna za đake i studente putem Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, no problem je u tome da Zaklada trenutno ne postoji.

Nema adrese, telefona, maila, a ni domene


Zaklada nije podijelila stipendije za ovu godinu, nema adrese, telefoni ne rade, službeni mail nije u funkciji, a nema ni čelnog čovjeka. Štoviše, u vrijeme kada su nam iz Ministarstva znanosti prije 20- tak dana neslužbeno govorili kako će Zaklada profunkcionirati "eto za koji dan", ostali su i bez službene domene. Tako je službenu domenu Zaklade nzpuss.hr od 25. travnja ove godine preuzeo privatni poduzetnik iz Bugarske. No, krenimo redom.



Zakladu je 2007. osnovala Vlada RH, a njezini ciljevi su prikupljanje financijskih sredstava za državne stipendije, nagrađivanje nadarenih učenika i studenata, nagrađivanje učenika i studenata za volonterski i društveno odgovaran rad. Zaklada je osiguravala i pružanje potpore projektima namijenjenim učenicima i studentima s invaliditetom te kreiranje, provođenje i nadzor nad projektima koji unapređuju životni i kulturni standard učenika i studenata, a tiču se područja prijevoza, smještaja, prehrane.

Studenti zabrinuti

Zaklada je redovno donirana iz sredstava proračuna, a rad Zaklade financirale su velike državne i privatne tvrtke. Tako nije bilo čudno da je jedan od članova Upravnog odbora bio i Emil Tedeschi koji je na to mjesto imenovan na zatvorenoj sjednici Vlade.


U veljači bi se tako obično raspisivao natječaj za studente i učenike te bi se dodjeljivala sredstva. Prošle je godine tako dodijeljeno 438 stipendija, a ove godine ni jedna.

"Imam tjelesno oštećenje te sam ustvari studentica sa invaliditetom. Kako uspješno obavljam sve svoje obveze na fakultetu i polažem ispite, prošle sam godine bila dobitnica stipendije NZPUSS-a. No, od ove godine ta zaklada više ne postoji", požalila nam se jedna od studentica kojoj već gotovo dva mjeseca odbijaju dati bilo kakvu informaciju o radu Zaklade. No, raspad je počeo odlaskom Davor Babića s funkcije ravnatelja Zaklade početkom jeseni prošle godine i tu priča staje.

Prioritet su im mladi i obrazovanje?

"Tko je kriv što učenici i studenti i dalje nemaju stipendije koje su predviđene proračunom? Hoće li se ove godine uopće dodjeljivati sredstva? Tko će snositi odgovornost?", postavili smo ova pitanja Ministarstvu znanosti no i nakon isteka zakonskog roka nismo nikakvo objašnjenje. Unatoč četiri požurnice u kojima smo tražili bilo kakve informacije o radu Zaklade, nismo dobili nikakav odgovor. Pa čak ni onaj da će stipendije na kraju ipak biti podijeljene.



Neslužbeno smo saznali kako je ministar procijenio da rad i funkcioniranje Zaklade trenutno nisu prioritet kao i da se neće dogoditi "ništa strašno i senzacionalno" ako se ove godine stipendije i ne dodjele. Iako je obrazovanje jedan od prioriteta u radu ove Vlade te posebno mladi, ministar Šustar ima podršku Vlade kada je riječ o ovoj nacionalnoj Zakladi.

Naime, Vlada još nije imenovala novog ravnatelja, ne postoji ni v.d. ravnatelja, a točka o Zakladi nije ni najavljena u Banskim dvorima.

Orešković: Za sve je kriva bivša Vlada
 
"Ravnatelj Zaklade za te stipendije dao je ostavku. Pozicija je od tada otvorena, no na žalost, bivša Vlada tu poziciju nije promijenila, pa se u principu ništa nije događalo. Od ove Vlade možete očekivati da ćemo što prije pokrenuti proceduru", rekao je premijer Tihomir Orešković početkom travnja odgovarajući na pitanje zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija u Saboru o neradu Zaklade. Kajtazi je rekao da su te stipendije izuzetno bitne za studente pripadnike romske manjine.

"Oni odustaju od studiranja, jer bez stipendija ne mogu financirati studiranje", rekao je Kajtazi. Orešković je odgovorio da će sve biti rješeno u roku od mjesec dana, no ne događa se apsolutno ništa.

O Zakladi ništa ne pitajte

U ministarstvu za sada ne žele ni otvarati temu o Zakladi. Kako doznajemo, Vlada i trenutni ministar trenutno imaju druge prioritete, a ukoliko se ništa ne dogodi oko Zaklade, na kraju bi se 4 milijuna nedodjeljenih kuna moglo smatrati uštedom. No, pri tome se svjesno krši zakon.

"Upravni odbor Zaklade je obvezan do petnaestog u mjesecu dostaviti Donatorskoj skupštini i ministarstvu nadležnom za obrazovanje izvješće o radu Zaklade za prethodni mjesec", stoji u Zakonu o Zakladi u članku 20. No, kako predati Izvješće kada Zaklada ne radi?

Nema ni državnih stipendija

Podsjetimo kako studenti koji su dobitnici državne stipendije za akademsku godinu 2015./2016. još uvijek nisu dobili novac. Ove godine natječaj za stipendije objavljen je 18.01.2016. godine, čak tri mjeseca nakon početka akademske godine, a nakon objave privremenih rezultata 8.travnja još uvijek, kažu, čekaju na objavu konačnih rezultata. 

 

Pročitajte više