UHIĆENJA U ZAGREBU

Ovo je početak kraja Bandićeve korupcijske hobotnice

Foto: FaH

DANAŠNJA velika akcija USKOK-a i policije u Zagrebu može se nazvati početkom kraja korupcijske hobotnice Milana Bandića.

Podsjetimo, USKOK i policija su jutros u velikoj akciji priveli glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića te niz bivših bliskih suradnika pokojnog gradonačelnika i višestrukog USKOK-ovog optuženika Milana Bandića. Uhićeni su i Denis Mohenski, tzv. kralj Adventa, te Milan Lončarić, bivši vlasnik Tvornice električnih žarulja.

Akcija ima tri kraka, sva tri su korupcijske prirode. Jedan krak vezan je za namještanje dobivanja elitnih lokacija na zagrebačkom Adventu, drugi za mito koji je, na što sumnjaju istražitelji, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić nosio bivšem vlasniku Tvornice električnih žarulja Milanu Lončariću, a treći za namještanje natječaja za ravnatelja bolnice Srebrnjak.

Tko je uhićen zbog Adventa i za što se sumnjiče?

U akciji vezanoj za namještanje dobivanja prostora na Adventu uhićeni su Bandićev vozač Zdravko Krajina, tzv. kralj Adventa Denis Mohenski i službenica Gradskog ureda za prostorno uređenje Jelena Čeklić.

> Doznali smo za što se sumnjiče Bandićev vozač i "kralj Adventa"

USKOK sumnjiči Zdravka Krajinu i Denisa Mohenskog za davanje mita, a Jelenu Čeklić za zlouporabu položaja i ovlasti. 

Naime, sumnja se na to da je Jelena Čeklić za Milana Bandića utjecala na povjerenstvo koje je dodjeljivalo lokacije za zagrebački Advent.

Upravo su Krajina i Mohenski dobili najbolje prostore u Zagrebu za vrijeme Adventa. 

Zašto je uhićen glavni ravnatelj HRT-a?

 

Vjerojatno najzvučnije ime među danas uhićenima je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, a u istom dijelu akcije uhićen je i bivši vlasnik Tvornice električnih žarulja Milan Lončarić.

Policija je nakon uhićenja prvo pretresla njegovu kuću na Tuškancu, a potom ga je odvela u zgradu HRT-a, gdje su pretresli njegov ured. 

No, posebno je zanimljivo da su istražitelji istovremeni pretresli i stan u Radićevoj ulici u strogom centru Zagreba. Stan koji interesira istražitelje je dvosobni stan na prvom katu, čiji je uknjiženi vlasnik tvrtka Slanica d.o.o u vlasništvu danas uhićenog Milana Lončarića, kojem je, prema neslužbenim informacijama, pogodovao ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Sumnjaju na to da je šef HRT-a novac od mita osobno nosio Bandiću

Upravo je taj stan, sumnjaju na to istražitelji, Bačić dobio kao zahvalu od Lončarića. Sumnja se na to, naime, da je Bačić pogodovao Lončariću u projektu Vrtovi svjetla.

Kako smo doznali, Kazimir Bačić se sumnjiči za trgovanje utjecajem, a Lončarić za davanje mita.

> Index doznaje: Šefa HRT-a sumnjiče da je bio posrednik, nosio je keš Bandiću

Naime, sumnja se na to da je Bačić posredovao između Lončarića i Bandića vezano za kompleks Vrtovi svjetla koji se nalazi iza tornja TEŽ-a, na tom zemljištu, a povezani su navodno i zbog legalizacije objekta u Radićevoj ulici.

Vjeruje se da je Bačić bio taj koji je nosio Lončarićev novac Bandiću i zauzvrat je dobio stan u Radićevoj. Tog stana, inače, nema u Bačićevoj imovinskoj kartici.

Lončarić je bio direktor i većinski vlasnik TEŽ-a ugašenog 2015. godine, nakon čega je osmislio projekt izgradnje luksuznog stambenog kompleksa Vrtovi svjetla.

Zbog čega je uhićena Ana Stavljenić-Rukavina?

Među uhićenima je i 81-godišnja Ana Stavljenić-Rukavina, bivša ministrica zdravstva i bliska suradnica preminulog Bandića, koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

> Doznajemo: Među uhićenima je i Ana Stavljenić-Rukavina

Uz to, bila je i predsjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova te članica Odbora za statut, poslovnik i propise i Odbora za socijalnu skrb. Sve u svemu, imala je (najmanje) sedam funkcija, od čega šest u Zagrebu.

Ona je uhićena zbog zlouporabe položaja i ovlasti vezano za bolnicu Srebrnjak.

Kako Index doznaje, ona je osumnjičena da je na poticaj Bandića namjestila natječaj za ravnatelja bolnice Srebrnjak.

Obračun s korupcijom, koji je krenuo tek nakon Bandićeve smrti i promjene vlasti u Zagrebu

Što povezuje današnja uhićenja? Pokojni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ono po čemu je bio najpoznatiji - korupcija.

Kriminal oko Adventa, posredovanje oko zemljišta, primanje mita, namještanje natječaja za šefove gradskih institucija - upravo ove i slične afere bile su Bandićeva specijalnost. Velik dio ovih afera su novinari Indexa i nekolicine ostalih medija razotkrili godinama prije USKOK-a.

Dobro je da je obračun s Bandićevom korupcijskom hobotnicom konačno krenuo. Loše je što se moralo čekati Bandićevu smrt i promjenu vlasti u Zagrebu da se u to napokon i krene.

Naravno, od uhićenja do pravomoćnih presuda je dug put i zbog toga današnja uhićenja, koliko god da su dobra vijest, ne bi trebala izazvati euforiju, nego bi trebala biti tek početak onog što Zagreb, ali i ostatak Hrvatske, čekaju već desetljećima.

Pročitajte više