Ovo je "vitez" Reiner s novim odlikovanjem

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

HDZ-OV potpredsjednik sabora Željko Reiner, javnosti poznat i kao "vitez", večeras je dobio novo odlikovanje.

Od veleposlanika Japana u Hrvatskoj Ise Masata primio je Odličje Reda izlazećeg sunca prve klase s lentom, najviše japansko odlikovanje koje može primiti strani državljanin ako nije kralj ili kraljica. Ovo odličje se dodjeljuje za značajan doprinos jačanju bilateralnih odnosa s Japanom i za doprinos stabilnosti i razvitku međunarodne zajednice.

Na svečanosti na kojoj je odlikovan Reiner bili su i premijer Andrej Plenković i predsjednik sabora Goran Jandroković.

Reiner skuplja odlikovanja

Ovo odlikovanje dobio je mali broj istaknutih svjetskih državnika, poput Antónia Guterresa, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i bivšeg premijera Portugala, Hermana Van Rompuya, prvog trajnog predsjednika Europskog vijeća i bivšeg premijera Kraljevine Belgije, sir Johna Mayora, bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva, Nancy Pelosi, bivše predsjednice Kongresa SAD-a, Dicka Cheneyja, bivšeg potpredsjednika SAD-a, i nekih drugih, piše u obavijesti na stranicama sabora.

Reiner uredno skuplja odlikovanja, a ovo mu čak nije ni prvo s Dalekog istoka. Ranije je naime primio i najviše civilno odličje Republike Koreje koje se može dodijeliti stranom državljaninu - Odličje Gwanghwa prvoga stupnja s lentom i zvijezdom. Njega je Reineru dodijelio predsjednik Republike Koreje za izvanredne zasluge u jačanju nacionalnog ugleda i promicanju prijateljstva sa saveznicima, a uručio mu ga je veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj Dong Chan Kim.

Vitez Svetog Groba Jeruzalemskog

Reiner je 2018. postao vitez Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog. Proglašenje je održano u zagrebačkoj katedrali, a predvodio ga je američki kardinal Edwin Frederick O'Brien, Veliki meštar Viteškoga Reda Svetoga Groba Jeruzalemskog.

Geslo Reinerova reda je "Deus lo vult" (Bog to želi). Red koji je nastao po završetku Prvog križarskog rata danas je zastupljen u tridesetak zemalja, a jeruzalemski križ koji vitezovi nose na svom plaštu podsjeća na pet Gospodinovih rana.  

Član je Akademije medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH) od 1990. godine, a od 2004. do 2012. bio je njezin predsjednik.

Od 1992. do 2006. bio je član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a od 2006. je redoviti član HAZU-a – akademik. Voditelj je Odbora za aterosklerozu HAZU-a. Počasni je član Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine od 2011.

Pročitajte više