Ovo nam je pobjeglo: HRT je ugostio čovjeka koji laže o Jasenovcu

Foto: FAH/HRT Radio Pula

HRT je ugostio Romana Leljaka, autora filoustaškog i revizionističkog dokumentarnog filma "Mit o Jasenovcu", kojemu je nedavno zabranjen ulazak u Australiju. 

Leljak je u petak gostovao na HRT-ovom Radiju Pula u emisiji "Kontrada", urednika i autora Elvisa Milete.

"Event u crkvi"

Na početku emisije voditelj je najavio će se baviti temom koja je posljednjih tjedana uzburkala duhove istarske javnosti. 

"Riječ je o jednom eventu, događaju koji će se zbiti večeras u Crkvi svetog Ivana na Medulinskoj cesti", objavio je voditelj, aludirajući na Leljakovo predstavljanje "Mita o Jasenovcu" u pulskoj crkvi.

"Istina kakvu smo je učili u školi"

Predstavio je Leljaka kao publicista i samostalnog istraživača, rekavši kako mu je drago da je došao.

"Vi ste zapravo već nekoliko godina, na neki način, na meti izvjesnih ljudi koji se, po svemu sudeći, trude da istina ostane onakva kakvu smo je učili u školi", obratio mu se voditelj, započevši 25-minutno analiziranje Leljakovog rada.

U jednom trenutku, sredinom emisije, nakon što je Leljak opširno pojašnjavao čime se bavi, voditelj je zaključio kako ipak "moramo reći da je NDH bila zapravo marionetska fašistička državica koju je na neki način stvorio Mussolini s Hitlerom jer tada nisu imali bolje rješenje". "Nitko se nije htio prihvatiti rješenja za ovo područje jugoistočne Europe", dodao je.

"S druge strane, žrtve holokausta postoje imenom i prezimenom i točno se zna njihova sudbina s brojnim svjedocima koji su opisali kako je dotični čovjek stradao. To je ono što nam nedostaje u slučaju Jasenovca" dodao je voditelj HRT-ove "Kontrade". 

Nije mu bilo jasno zašto se propitivanje broja žrtava u Jasenovcu odmah dovodi u kontekst s provokacijom i revizijom povijesnih činjenica. 

Crkvin gost

Ovo nije prvi put da Crkva ugošćuje Leljaka. Po Šibeniku se danima reklamiralo njegovo gostovanje 9. veljače u župnoj dvorani sv. Ante na Šubićevcu, dakle u službenim prostorijama Katoličke crkve.

Roman Leljak je proteklih godina postao jako popularan na hrvatskoj desnici, koja je oduševljena navodnim otkrićima ovog slovenskog publicista, koji je inače osuđen za prevaru zbog čega je služio i višegodišnju zatvorsku kaznu. Iako nema nikakve kvalifikacije za povjesničara i iako je presuđeni prevarant, na hrvatskoj desnici se Leljaka uzima kao znanstvenog autoriteta koji navodno ''razotkriva velikosrpske i jugokomunističke laži o Hrvatima''. Još gore je što je Leljak svojedobno pozivan na javnu televiziju HTV da širi svoje neutemeljene revizionističke laži.

Leljak je inače već prošle godine gostovao kod ustaške dijaspore u Australiji te je pozirao za fotografije uz bistu Ante Pavelića. S njime u društvu je bio i stanoviti Anto Jurić iz Melbournea, koji je zbog tih fotografija izbačen iz Savjeta vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske.

Leljak je bio agent KOS-a

Inače, Leljak je osamdesetih godina bio agent KOS-a, tajne službe JNA, iste one koju hrvatski desničari stalno spominju u kratici "Udbokos", za koji kažu da vlada Hrvatskom. No KOS-ovac Leljak im ne smeta jer širi filoustaške laži koje njima odgovaraju.

U Sloveniji je pak Leljak osuđen 2008. godine na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 3,5 godina, kada je dokazano da je svojim leasing biznisom ostvario protupravnu korist od 54 tisuće eura na štetu jedne austrijske banke te 960 tisuća eura na štetu 448 svojih slovenskih klijenata. Nakon boravka u zatvoru i pritisnut kreditorima, Leljak se odjednom počeo baviti istraživanjem ''komunističkih zločina'', od čega je zahvaljujući hrvatskoj desnici napravio i unosan biznis. 

Dio tog biznisa je trebala biti i turneja po Australiji, tijekom koje bi Leljak prodavao primjerke knjige koja ide uz njegov kvazidokumentarni film "Mit o Jasenovcu" u kojemu se tvrdi kako je u ustaškom logoru smrti ubijeno manje od dvije tisuće ljudi.

Australci su mu zabranili ulaz u zemlju.

Pročitajte više