Ovo nije Indexov članak o optužbama protiv Damira Kedže, radi se o prevari

Foto: Screenshot

NA FACEBOOKU se pojavila nova prevara u kojoj se koristi lažni Indexov članak. Kao što je to uobičajena praksa prevaranata, lažnim člancima koji izgledaju kao da su dio pravih i relevantnih portala, u ovom slučaju Indexa, ljude se vara da je riječ o relevantnim informacijama.

U ovoj konkretnoj prevari, osim Indexa, koristi se i pjevač Damir Kedžo. U statusu objave na Facebooku piše da su "optužbe protiv Damir Kedžo" potvrđene i da je "Misterij slavne Internet zvijezde" riješen. "Damir Kedžo više ne skriva istinu", piše u naslovu.

Slične prevare se pojavljivale i ranije

Slične prevare su se pojavljivale i ranije. Linkovi uglavnom vode do stranica koje reklamiraju lažna ulaganja ili kockarnice, a ponekad služe da bi na prevaru povećale posjećenost web stranica.

Ranije se pojavio i lažni tekst u kojem piše da je Kedžo navodno voditelju Nevenu Ciganoviću otkrio "financijske informacije" koje mogu "uzdrmati temelje hrvatskog društva". 

Kako prepoznati da se radi o prevari?

Niti je Index ikad objavio ovaj članak niti je Damir Kedžo ikad dao izjave o "financijskim informacijama" koje čitateljima mogu omogućiti brzu i laku zaradu, sve je u potpunosti izmišljeno.

Ovakve prevare su česte te je nekoliko jednostavnih načina kako saznati je li riječ o prevari. Prvo, takve stranice u URL-u nikad nemaju originalne domene, već je riječ o čudnim domenama kakve vjerojatno nikad niste vidjeli.

Primjerice, u ovom slučaju, jednostavnim odlaskom na Index ili guglanjem bilo je moguće provjeriti u par sekundi da ovakav članak nikad nije objavljen.

Veliki broj online prevara

Osim toga, u tekstu se nalaze gramatičke pogreške koje sugeriraju da prevaranti ne barataju dobro hrvatskim jezikom.

Internet prevare su česte, svakodnevne. Policija redovito objavljuje kako je netko ostao prevaren za veći iznos novca, a jako velik broj prevara vjerojatno nikad ni ne bude prijavljen policiji.

Policija upozorava da ne treba davati podatke na internetu olako, posebno ne čudnim stranicama i/ili profilima koji nude brzu i laku zaradu. To su u pravilu prevaranti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.