Tko zaista upravlja Jakuševcem? Nije Grad ni Čistoća, nego ove četiri firme

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Na zagrebačkom odlagalištu otpada jučer je, drugi put u mjesec dana, došlo do odrona smeća. U odronu je jedan radnik Čistoće teško ozlijeđen. Amputirana mu je ruka i ima polomljena rebra. 

Koje tvrtke upravljaju Jakuševcem? Vlasnik jedne je Pripuz, a druge Bandićev kum

Radnici Čistoće na odlagalište Jakuševec-Prudinec dovoze otpad prikupljen po gradu, no samim odlagalištem rukovode privatne firme, i to njih četiri. Glavni izvođač radova na odlagalištu još od 2018. godine je, naime, zajednica ponuditelja sastavljena od četiri firme: HIS, Tigra, EKO-FLOR PLUS i C.I.A.K. Tada su te četiri firme zajednički dobile prvi ugovor vrijedan gotovo 196 milijuna kuna bez PDV-a. 

EKO-FLOR plus je, kako se navodi na njihovim stranicama, najveća privatna tvrtka u Republici Hrvatskoj koja se bavi skupljanjem komunalnog i neopasnog otpada. Dio je CIOS grupe u vlasništvu Petra Pripuza.

C.I.A.K. je tvrtka koja se također bavi otpadom, no u javnosti je poznatija po autodijelovima. Njezin najveći pojedinačni suvlasnik je Ivan Leko. 

Tigra se dominantno bavi gradnjom, a njezin je vlasnik Milan Penava, kum pokojnog Milana Bandića.

HIS se bavi gradnjom u energetici, a vlasnik tvrtke je Slavko Hrženjak. 

Novi natječaj

Kad je 2022. godine ugovor iz 2018. istekao, Tomislav Tomašević, koji je tada već bio gradonačelnik, raspisao je novi natječaj na koji su se javile samo te četiri tvrtke i dobile posao vrijedan 177 milijuna kuna, odnosno 23.5 milijuna eura bez PDV-a, za razdoblje od sljedeće četiri godine.

Inače, privatne firme vode Jakuševec više od 20 godina. Naime, tada je izdana važeća građevinska dozvola kojom je određeno da izvođač radova na odlagalištu budu privatne firme.

Tko što u praksi radi na Jakuševcu

A kako sve to izgleda u praksi?

Čistoća dovozi otpad na Jakuševac i istovaruje ga, a ono što se s otpadom na odlagalištu dalje događa je na četiri ranije spomenute firme. Oni preuzimaju otpad, razastiru, ugrađuju i prekrivaju zemljom, odnosno prekrivkom. Također ugrađuju mrežu za odvodnju i otplinjavanje te upravljaju pogonom za proizvodnju el. energije iz plina i pročišćivanje otpadnih voda, procjednih i oborinskih.

Ukratko, privatne firme grade tijelo odlagališta sa svim potrebnim podsustavima sukladno projektu i pripadajućoj građevinskoj dozvoli. Jakuševec se na neki način i vodi kao gradilište koje se nadograđuje - otpadom.

Jučer je u novom odronu na Jakuševcu teško stradao radnik Čistoće. Gradska firma, kako smo rekli, samo dovozi otpad na odlagalište, no radnici se pritom vozilima penju na brdo smeća. A to se brdo dvaput u posljednja dva mjeseca na dva različita mjesta urušilo. 

Nijedna od četiri firme se nije oglasila o samom događaju, ali je Pripuz oštro odgovorio Milanoviću

Nijedna od četiri tvrtke nije se oglasila o samom jučerašnjem događaju. Vlasnik CIOS-a Petar Pripuz tek je odgovorio predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je za urušavanje prozvao privatne firme. 

>> Pripuz pisao Milanoviću, ljut je zbog izjave o Jakuševcu

Pripuz je poručio da mu nije jasno zašto predsjednik dovodi u pitanje čak i važeći ugovor koji je nova gradska vlast s firmama potpisala 2022. godine. Milanovića je podsjetio i na to da je kao predsjednik vlade hvalio Bandića kojeg sada proziva, a naglasio je i da privatne firme još od 2000. godine u Jakuševcu izvode radove sanacije i održavanja.

Čija je odgovornost za urušavanje i stradavanje radnika, tek treba utvrditi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.