Ovo su ljudi koji su digli ruke za Plenkovića, za nagradu su dobili fotelje i goleme plaće

Foto: FaH

ANDREJ Plenković uspio je skrpati većinu u parlamentu, a sada kao da ispod radara javnosti prolaze nagrade u vidu uhljebljivanja članova stranaka ili osobno ljudima koji su dignuli ruku za opstanak njegove vlade. Sa zatvorenih dijelova sjednica vlade tjednima pomalo stižu novi državni tajnici iz redova preslagivača, a bojimo se da to nije sve.

Funkcija državnog tajnika nagrađenima donosi plaću od minimalno 15.000 kuna, iako smo među postojećim državnim tajnicima pronašli i jednog s plaćom od 18.800 kuna. Pobrojali smo koga je sve do sada Plenkovićeva vlada kao protuuslugu i pokušaj osiguravanja stabilnosti u saboru, u kojem svako malo imaju ugrožen slabašan kvorum, nagradila pozicijama u ministarstvu.

1. Josip Salapić

Slučaj HDZ-ove političke trgovine i uhljebljivanja Josipa Salapića posebno je mučan, jer je HDSSB-ovac postao državni tajnik, i to u Ministarstvu pravosuđa, nakon što je nelegalno bio zastupnik u Saboru.



Ne samo što je riječ o zastupniku koji je podržao navodni zaokret HDZ-a prema centru, i koji je u sabor ušao kao zamjenik Branimira Glavaša kojemu se sudi zbog ratnih zločina, nego je to učinio i mimo zakona. Salapić naime nije imao dovoljan broj preferencijskih glasova, odnosno imao je manje od dvojice kolega koji su trebali ući prije njega, Vladimira Šišljagića i Dinka Burića, kad se određivao zamjenik Glavašu. Mandatno-imunitetno povjerenstvo propustilo je provjerite njegove uvjete, a na inzistiranje oštećenih otezalo je s odlukom sve dok to nije postalo nevažno.

U međuvremenu Salapić je odradio ključan zadatak i dao, zajedno s Tomislavom Sauchom, presudan glas za podršku Zdravku Mariću, čime je u svibnju spasio Plenkovićevu vladu. Šišljagić i Burić nisu skrivali činjenicu da bi oni glasali protiv Marića. Kasnije se Glavaš vratio u Sabor, a Salapić je uhljebljen u Ministarstvu pravosuđa. Svojevremeno se pisalo kako ga je Vladimir Šeks, Plenkovićev mentor, pripremao za svog nasljednika, no onda se Salapić priklonio Glavašu. A da te dvije struje sada idilično surađuju pokazuje i to što je HDSSB-ovac postao državni tajnik. U Ministarstvu pravosuđa mogao bi biti i od koristi stranačkom šefu kojeg čega ponovljeni postupak za ratni zločin.

2. Juro Martinović

HDZ se dodvorava i stranci Promijenimo Hrvatsku, koja im je pomogla u preslagivanju vlade. Udomili su njihovog Juru Martinovića imenovavši ga državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuđa.



Martinović je nekadašnji Mostovac koji zajedno s Ivanom Lovrinovićem i Ivicom Mišićem osnovao stranku Promijenimo Hrvatsku. Na izbore su išli u koaliciji sa Živim zidom. Martinović, za razliku od Lovrinovića i Mišića, nije uspio ući u parlament.

I sada je ta mini stranka Promijenimo Hrvatsku podijeljena oko podrške Plenkovićevoj vladi, Mišić ih podržava, a Lovrinović ne. Imenovanjem Martinovića nakon Salapića, broj državnih tajnika u tom ministarstvu narastao je na tri.

3. Željko Uhlir


Ovaj HNS-ovac bio je svojevremeno zamjenik ministrice Anke Mrak Taritaš. Naivniji bi pomislili da ju je podržao i ostao u njenoj opozicijskoj struji, no on se priklonio Štromarovoj pa je sad nagrađen mjestom državnog tajnika u ministarstvu koje drži šef HNS-a.



4. Ivo Milatić

Još je jedan HNS-ovac promoviran kada je ta stranka odlučila podržati Plenkovića. Milatić je kao član središnjeg odbora HNS-a glasao za odluku o priključenju HDZ-ovoj vladi. Most ga je bio ostavio za vrijeme Panenića kao pomoćnika ministra gospodarstva, a sad je promoviran u državnog tajnika u HNS-ovom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

5. Maro Alavanja

Prvi potez ministrice Divjak bila je zabrana zapošljavanja na Sveučilištu, no ona sama odmah je angažirala dvoje savjetnika. Jedan od njih, posebni savjetnik ministrice Divjak za odnose s javnošću, postao je Maro Alavanja, direktor strateških komunikacija HNS-a.

Alavanja nije državni tajnik, kao komunikacijski stručnjak ne mora ni biti član stranke, a na popis smo ga uvrstili jer je njegov angažman u Ministarstvu znanosti direktna posljednica preslagivanja vlade.


Ministrica Blaženka Divjak, koja je ušla u HDZ-ovu vladu sa željom da pokrene suvremenu kurikularnu reformu, još uvijek ima za državnog tajnika Hrastovog Hrvoja Šlezaka (plaća 18.800 kuna), pa bi bilo za očekivati da će i njega smijeniti. Mali problem mogla bi joj predstavljati činjenica da HDZ-HNS vladu podržava i Hrast, što pokazuje koliko ozbiljno treba shvatiti Plenkovićev otklon s desnice prema centru, a koliko sve skupa promatrati kao golu borbu za očuvanje vlasti.

6. Mile Horvat

U teško probavljivom ideološkom koktelu stranaka koje tvore parlamentarnu većinu, uz HDZ, HNS i Hrast ugurao se i SDSS.  Sada je i njihov zastupnik prebačen u Ministarstvo, doduše očito na nižu plaću od zastupničkih 16.900 kuna, pa se vjerojatno radi o nekom preslagivanju unutar te stranke.



SDSS-ov Mile Horvat stavio je mandat na raspolaganje i postao državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a na njegovo mjesto u saboru ulazi Dragana Jeckov.

7. Majda Burić

Iako je Majda Burić HDZ-ovka, uvrstili smo je na listu jer je i njezino mjesto državne tajnice također posljedica preslagivanja Vlade.



U Saboru je mijenjala Stiera, koji se nezadovoljan Plenkovićevom suradnjom s HNS-om vratio u saborsku klupe, pa je Riječanki pronađena utjeha u vidu mjesta državne tajnice u Ministarstvu rada. Spomenimo i da je bila kandidatkinja HDZ-a za primorsko-goransku županicu, pa je time zadužila stranku.

Hrvatska je po broju ministarstva ionako vodeća europska zemlja, a preslagivanje vlade dodatno je doprinijelo ionako bujnoj administraciji. Za očekivati je da će se pojaviti još neka imena kojima će se pokušati očuvati tijesna parlamentarna većina.

Vrdoljak još šest mjeseci ima plaću 18.102 kune

Jedan od ključnih spasitelja Plenkovićeve vlade, SDP-ov Tomislav Saucha, ima pred sobom pravosudni proces i plaću od 13.547 kuna, pa je jasno da mu se ne žuri iz parlamenta u neizvjesnost novih izbora. Javnost s nestrpljenjem čeka gdje će osvanuti i Ivan Vrdoljak. Nedavno je uhvaćen u društvu Ante Ramljaka pa su ga mnogi odmah vidjeli u Agrokoru, što je međutim demantirano iz kompanije.

Ne treba zaboraviti da još šest mjeseci Vrdoljak ima pravo koristiti visoku plaću potpredsjednika sabora od 18.102 kune, te da bi lako  preživo i ostalih šest s još polovicom tog iznosa. Uglavnom, vjerujemo da će se i za njega pronaći nešto zgodno i mnogo atraktivnije od pozicije državnog tajnika, samo ako potraje Plenkovićeva vlada.

Pročitajte više