Srpske novine: "Hrvatska proglasila rat." Objavili i crtež ustaše kako kolje Srbina

Foto: Screenshot

SUTRAŠNJA izdanja srpskih medija, s naglaskom na Vučićeve tabloide, velik prostor na naslovnicama posvećuju sankcijama koje je EU uvela Srbiji te su to iskoristili kao napad na Hrvatsku zbog njene uloge u donošenju tih sankcija te na EU. 

Hrvatsku vlast ponovno nazivaju ustaškom, pišu da je Hrvatska Srbiji objavila rat, a jedan tabloid na naslovnicu je čak stavio crtež ustaše koji kolje Srbina. 

"Prljavi rat", "Osveta ustaša", ilustracija ustaše koji kolje Srbina...

Tako Vučićev tabloid Informer u naslovu piše "Prljavi EU rat protiv Srbije", ističe ulogu Hrvatske u sankcijama i prenosi Vučićevu izjavu: "Hrvatska samo radi svoj posao koji je započela još 1941."

Tabloid Srpski telegraf piše: "Hrvati objavili rat Srbiji, EU stala na njihovu stranu." Pritom su slovo "U" u "EU" stilizirali tako da izgleda kao ustaško. 

Kurir je svoju vijest o sankcijama na naslovnici nazvao "Nemoć" i podnaslovio s "EU, nažalost, bez snage da spriječi hrvatsku sabotažu". Ovaj se tabloid na naslovnici još i obratio hrvatskom premijeru: "Plenkoviću, koga briga da li si najveći ustaša?! Dokazao si da te isključivo vodi želja da naneseš štetu srpskom narodu!" Navode još da je odluka odgođena do 1. prosinca, što pripisuju intervenciji Vučića.

Tabloid Alo na naslovnici piše "Vučić razvalio Hrvate", uz nadnaslov "Ustaško ludilo - inzistirali da se Srbiji zabrani ruska nafta". Ispod naslova su napisali: "Plenković se pravi blesav: Ja sam očigledno glavni ustaša u Srbiji." Svemu ovome dodali su i ilustraciju na kojoj ustaša odsijeca udove, pretpostavljamo, Srbinu koji ima nekakvu aureolu oko glave. Na crtežu koji je srpski list stavio na naslovnicu kao prikladnu ilustraciju sankcija Srbinu šiklja krv i iz glave.

Tabloid Objektiv, koji se također u Srbiji natječe u ulizivanju Vučiću, u naslovu piše "Osveta ustaša", a ispod naslova dodaje "Vučiću i Srbiji". 

Večernje novosti i Politika u naslovu prenose Vučićevu izjavu: "Nastavite da radite svoj posao kao 1941."

Proturežimske novine ne krive Hrvatsku

Proturežimski Danas u naslovu, pak, piše: "Sankcije Beogradu uvodi EU, a ne Zagreb." Nova kaže da naftna kriza prijeti Srbiji, ali nigdje ne krivi Hrvatsku. Niti je spominje. 

 

Pročitajte više