Ovo su prosječne mirovine u Njemačkoj

Foto: Shutterstock

PRIMANJA umirovljenika u Njemačkoj značajno se razlikuju od savezne zemlje do savezne zemlje.

Starosne mirovine u prosjeku su najviše u Saarskoj, gdje umirovljenici nakon 35 godina osiguranja u prosjeku primaju 1593 eura bruto mjesečno. Ukupni njemački prosjek je 1467 eura, piše Fenix magazin.

Thüringen je na začelju saveznih zemalja prema visini prosječne mirovine: tamo su mjesečne bruto isplate od 1346 eura u prosjeku 247 eura niže nego u Saarskoj. Pokazuje to atlas mirovina za 2022. njemačke udruge mirovinskog osiguranja objavljen u Berlinu.

Sjeverna Rajna-Vestfalija zauzima drugo mjesto na ovoj ljestvici s 1564 eura mjesečno. Slijede Hamburg s 1531 eurom, Hessen (1524 eura) i Baden-Württemberg (1521 euro).

Razine mirovina odražavaju strukturne razlike među regijama. Na primjer, sustav mirovinskog osiguranja navodi sljedeće o iznadprosječnim vrijednostima u Saaru, Rajni i Ruhru: "Prije su mnogi muškarci ovdje radili na dobro plaćenim poslovima u rudarskoj industriji, a danas primaju relativno visoke mirovine."

Atlas mirovina pokazuje i razliku u mirovinama muškaraca i žena. U Saarskoj umirovljenici u prosjeku primaju 1593 eura. No, raščlanjeno po spolu, pokazuje se da muškarci u prosjeku primaju 1744 eura, dok je prosjek žena 1226 eura, odnosno razlika je 518 eura.

Pročitajte više