Ovo više nije za ostavku Kujundžića, nego Plenkovića

Foto: Index/Pixsell/Patrik Macek

GLAVNA zvijezda današnje izvanredne konferencije za novinare ministra zdravstva Milana Kujundžića nije on, nego čovjek kojeg nismo vidjeli, ali je njegova dirljiva neodlučnost lebdjela nad glavama okupljenih.

O premijeru Andreju Plenkoviću je riječ, naravno. Još naravnije, Kujundžić neće dati ostavku. Njegova politička karijera odavno je umrla i jasno mu je da s prestankom mandata zauvijek odlazi s mjesta koje toliko voli. Uostalom, zar bi danas radio cijeli cirkus s odvjetnikom da mu nije tako tužno stalo do toga da se zove ministrom?

Ali Kujundžić je nebitan. Bitan je Plenković.

Da je Plenkovića imalo briga, davno bi se zahvalio Kujundžiću

On se mora odlučiti želi li voditi vladu odraslih i funkcionalno pismenih ljudi sposobnih ispuniti imovinsku karticu. Plenkovićeva nevoljkost da otjera Kujundžića - kao i ne tako davno kolebanje oko smjene Lovre Kuščevića - upućuju na zaključak da i premijer, poput svojih ministara, zakonske odredbe koje dužnosnicima nalažu objavu podataka o vlastitoj imovini doživljava kao bespotrebno maltretiranje. Zanovijetanje.

Koga briga kako stječu imovinu i što sve imaju kad tako tečno govore, smješkaju se na stranačkim skupovima i drže ruku na srcu dok svira himna? Da je drugačije, Plenković bi se već zahvalio Kujundžiću na uslugama pa bismo danas ostali prikraćeni za njegov show s privatnim odvjetnikom u Ministarstvu zdravstva i priču o interesnim lobijima.

Stvar je vrlo jednostavna: sve i ako je Kujundžić svaku stopu svoje imovine stekao legalno, a svaku lipu zaradio pošteno, njegova nesposobnost da učini nešto sasvim banalno - ispuni imovinsku karticu – upućuje na zaključak da ne smije voditi ne Ministarstvo zdravstva nego ni skupinu izviđača u prorijeđenoj šumi. Ako čovjek nije u stanju ispisati nekoliko brojki i slova, prepisati podatke iz vlasničkih listova, kako će kvalitetno donositi odluke o kojima ovise životi? Nema tog interesnog lobija koji je Kujundžiću stajao iznad glave dok je ispunjavao tu nesretnu karticu i govorio: ''Ispiši je pogrešno da te poslije kompromitiramo.'' Ne, to je Kujundžićeva krivnja.

Ministar je nebitan

No on je nebitan. Bitno je da Andrej Plenković i dalje ne pokazuje želju da iz svog tima izbaci čovjeka koji priznaje da je traljavim ispunjavanjem imovinske kartice prekršio propise ove nesretne države. Sa svakom narednom Kujundžićevom sekundom u ministarskoj fotelji, premijerovo suučesništvo raste. I sa svakom narednom sekundom, sve više se nameće pitanje - a zašto Plenković ne podnese ostavku?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više