Ovogodišnji svibanj u Hrvatskoj bio je ekstremno topao

Ovogodišnji svibanj bio je u većini dijelova Hrvatske ekstremno topao tako visoke temperature nisu zabilježene u posljednjih stotinu godina, a zadnji puta je tako toplo bilo u svibnju 1868., pokazuju podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda. L

Srednje mjesečne temperature u cijeloj su Hrvatskoj bile znatno više od prosjeka, a temperaturna odstupanja kretala su se od plus 2 Celzijeva stupnja u Zadru do plus 5,1 stupanj u Bjelovaru.

U Zagrebu i Splitu bilo je 4 stupnja toplije od prosječne temperature u svibnju, na Lastovu 3,8 stupnja, a Varaždinu, Osijeku, Ogulinu i Zavižanu 3,6 stupnjeva.

Zbog takvih odstupanja smatra se da je vrijeme u svibnju bilo ekstremno toplo, osim u Karlovcu i Bjelovaru gdje je, prema mjerenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda, bilo vrlo toplo.

Količine oborina bile su znatno manje od prosjeka i kretale su se od 6 posto prosječnog iznosa na Lastovu do 85 posto u Slavonskom Brodu.

Tako je u svibnju ekstremno sušno bilo na području Istre i Rijeke, vrlo sušno na području Zagreba, sjeverozapadne Hrvatske, te dijelu Like i Dalmacije od Zadra do Splita, a sušno na ostalim područjima.

Normalne oborinske prilike bile samo na području Slavonskog Broda, Karlovca te na otoku Visu, navodi se u analizi klimatskih anomalija koju je objavio Državni hidrometeorološki zavod.

Pročitajte više