Slom stranih burzi mogao bi srušiti i hrvatske dionice

Foto: Facebook

NA Zagrebačkoj burzi u utorak je moguća negativna reakcija Crobexa na oštar pad svjetskih burzi, iako analitičari napominju da nema fundamentalnih razloga za znatniji pad domaćeg tržišta.

Od 5 analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 3 danas očekuje pad Crobexa, a 2 stagnaciju.

Crobex indeks u ponedjeljak je ojačao 0,49 posto, na 1.886 bodova, a Crobex10 za 0,35 posto, na 1.089 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,5 milijuna kuna, što je oko 1,5 milijuna kuna više nego u petak.

"Oštar pad cijena dionica na svjetskim burzama, koji se zadnji put dogodio prije 10 godina, moguće je da će u utorak i na Zagrebačkoj burzi izazvati negativnu reakciju Crobexa, vjerojatno uz nešto veći promet. No, fundamentalnih razloga za pad domaćih indeksa nema", smatra Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, u fokusu investitora i u utorak bi mogle biti dionice Adrisa i HUP-a, nakon što je Adris najavio ponudu za preuzimanje HUP-a.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina, a Dow je u jednom trenutku bio u minusu gotovo 1.600 bodova, najviše u povijesti.

Prateći potop na Wall Streetu, i na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale, a terminski indeksi u Europi također najavljuju pad cijena dionica.

Svjetske burze dosegnule povijesne razine

Svjetske burze već dulje vrijeme snažno rastu, pri čemu su na Wall Streetu i mnogim drugim tržištima indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti, zahvaljujući stabilnom rastu svjetskog gospodarstva, niskoj cijeni novca i rastu zarada kompanija.

S obzirom na dugotrajan rast tržišta, koji traje od 2008. godine, korekcija cijena dionica bila je očekivana, a potaknuli su je u petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu.

A to bi moglo potaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka središnja banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata.

Na domaćem tržištu jučer je najlikvidnija bila dionica Valamar Riviere s prometom od 1,98 milijuna kuna. Cijena te dionice je pala za 0,93 posto, na 42,60 kuna.

Po prometu slijede dionice Končar Elektroindustrije s 1,3 milijuna kuna, uz nepromijenjenu zadnju cijenu od 705 kuna.

Milijunski promet imala je još i povlaštena dionica Adris grupe, 1,1 milijun kuna, dok je redovnih dionica rovinjske kompanije protrgovano za 472 tisuće kuna.

Te su dionice među vodećim likvidnijim dobitnicama, povlaštenima je cijena porasla za 2,79 posto, na 442 kune, a redovnima za 3,48 posto, na 505 kuna.

Adris grupa izvijestila je da postaje strateški partner najveće zagrebačke hotelijerske tvrtke HUP-Zagreb, s kojom je potpisala ugovor o kupoprodaji kojim postaje vlasnikom 77,7 posto udjela u Expertusu, većinskom dioničaru HUP-a. Expertus drži 58,6 posto dionica HUP-a.

Poslijepodne su iz Adrisa objavili i da je za rovinjsku tvrtku nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje HUP-a Zagreb. Prosječna tržišna kapitalizacija HUP-a u posljednja tri mjeseca bila je 1,45 milijardi kuna.

Dionica HUP-a, uz promet od 478 tisuća kuna, završila je trgovanje bez promjene cijene, na 3.560 kuna.

Pročitajte više