Padaju europski burzovni indeksi, cijena zlata probija rekorde

EUROPSKI burzovni indeksi u utorak su oslabili zbog obnovljenih strahova od dužničke krize u Europi, pri čemu su najveći gubitnici bile bankovne dionice.

Londonski Ftse oslabio je više od 0,9 posto, spustivši se na 5.021 bod. Frankfurtski indeks Dax bio je na gubitku oko 0,8 posto, spustivši se na 5.856 bodova.

Ulagače je uznemirila vijest o državnim dugovima, ovoga puta iz Velike Britanije. Agencija za rejtinge Fitch Ratings upozorila je da se Velika Britanija za smanjenje deficita u srednjoročnoj perspektivi možda neće moći oslanjati isključivo na smanjenje potrošnje.

"Ulagači su se okrenuli zlatu i nisu skloni držati dionice u svojim portfeljima", kazao je Matthew Brown, trgovac dionica u ETX Capitalu.

Banke, pokazatelj potražnje ulagača, zabilježile su najveći pad. Dionice Barclaysa, Societe Generalea, BNP Paribasa, Banco Santandera i Deutsche Banka redom su pale između 0,3 do 1,6 posto.

Padu dionica u bankovnom sektoru pridonijela je i vijest o raspravi ministara financija eurozone o oporezivanju banaka kako bi platile za financijsku krizu.

Dionice BP-a oslabile su oko 3,8 posto nakon što se američki predsjednik Barack Obama opet obrušio na njih zbog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu.

Od ostalih pripadnika naftnog sektora oslabile su i dionice BG-a, Royal Dutch Shella, Totala i Enija u rasponu od jedan do 1,4 posto.

Cijena unce zlata premašila 1.250 dolara

Cijena zlata dosegnula je u utorak rekordnu vrijednost premašivši razinu od 1.250 dolara za uncu. Analitičari tvrde da su porast potražnje zlata uzrokovali upravo nervozni ulagači koji su se, u strahu od nestabilnog tržišta dionica, okrenuli tom plemenitom metalu.

Pročitajte više