Pakao hrvatske birokracije: Stomatologinja mora raditi kao čistačica jer joj ne daju licencu!



ZVONIMIR BUKVIĆ i njegova supruga, inače državljanka Makedonije, već mjesecima su zarobljeni u raljama hrvatskog birokratskog sustava. Zvonimirova supruga u Makedoniji je završila studij stomatologije. U struci je u svojoj domovini radila tri godine i 9 mjeseci. U Hrvatskoj je, nakon što je stupila u brak sa Zvonimirom, automatski dobila radnu dozvolu.

No, da bi se mogla zaposliti u struci, mora dobiti licencu od Hrvatske komore dentalne medicine (HKDM). Međutim, da bi joj dali licencu, iz HKDM-a traže da položi stručni ispit, iako je isti već položila u Makedoniji. Čak ni to ne bi bio problem da nema pravila koje propisuje kako pristupanju stručnog ispita za stomatologe u RH mogu pristupiti samo - hrvatski državljani!

A sve je trebalo trajati 15-ak dana...

Borba s birokracijom, priča nam Zvonimir, počela je vrlo uspješno. Nostrifikacija diplome trajala je samo tri tjedna, nakon čega je Zvonimirova supruga dobila radnu knjižicu. HKDM-u su odmah poslani svi potrebni dokumenti. "Rečeno nam je da će joj licenca biti izdana kroz 15-ak dana", prisjeća se Zvonimir.

Nakon toga, sve je krenulo nizbrdo. "Kroz 15 dana napravili smo prvi poziv, rečeno nam je da je pravnica na godišnjem i da se ništa ne može riješiti bez njenog potpisa. Kada se pravnica vratila nakon tri tjedna, rekla nam je da ništa još nije riješeno", priča nam Zvonimir. Još par tjedana kasnije, počelo je zavlačenje.

Od institucije do institucije

Najprije su upućeni u Ministarstvo zdravstva. Zatim ponovo u HKDM. Pa opet u Ministarstvo zdravstva. Pa u HZZ. Pa u MUP. Da bi na kraju ponovo završili u HKDM-u, ovoga puta pred njihovim Upravnim odborom. Na kraju ništa, naravno, nije riješeno. Članovi Upravnog odbora HKDM-a pet dana su vijećali, da bi na kraju Zvonimirovoj supruzi javili kako ne može dobiti licencu jer nije položila stručni ispit u Hrvatskoj.

Koji ne može položiti jer nije državljanka RH. Naravno da pravila HKDM-a ne propisuju izrazito da stručni ispit mora biti položen u Hrvatskoj. Makedonski stručni ispit za stomatologe vjerojatno se ni po čemu ne razlikuje. I morao bi biti priznat. Ali birokratski proces nikad nije tako jednostavan.

"Bez obzira na fakultet i radni staž, sada joj se smiješi karijera čistačice"

"Načuli smo od visokih dužnosnika u Ministarstvu zdravstva da HKDM štiti hrvatske stomatologe koji su nezaposleni. A takvih je na HZZ-u prijavljeno ukupno tri!", šokiran je Zvonimir. Danas je, kaže, prošlo više od tri mjeseca otkad su HKDM-u predali sve dokumente, a nisu još ni dobili službenu odbijenicu. Čekaju je već tjednima.

"Trenutačno sam samo ja zaposlen i uzdržavam nas dvoje s plaćom od 3500 kuna. Nemamo osobni automobil, niti bilo kakve 'luksuznije' stvari. Živimo u garsonijeri od 38 kvadrata i preživljavamo iz dana u dan. Moja supruga je imala dvije prilike za rad u stomatološkoj ordinaciji, no obje su propale zbog nedostatka licence za rad. Trenutačno joj se, nažalost smiješi samo karijera čistačice, bez obzira na fakultet i tri godine i 9 mjeseci radnog staža. I ta karijera je čeka sljedećih pet godina dok ne dobije RH državljanstvo da bi mogla dobiti licencu za rad u svojoj struci. Prosudite sami koliko je to pravedno...", ogorčen je Zvonimir.

Pročitajte više