Pakistan i Turska sutra o borbi protiv terorizma

Pakistan i Turska, dvije muslimanske države zahvaćene militantnim nasiljem i naporima za uspostavom dobrih odnosa sa zapadom, počet će u utorak razgovore o borbi protiv islamističkih ekstremista.

Dužnosnici tvrde da je sporazum o "terorizmu i kriminalu" jedan od tri sporazuma koji bi trebao biti potpisan za vrijeme trodnevnog posjeta pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa Turskoj, zemlji s kojom ima osobne i političke veze.

"To predstavlja zajedničko nastojanje Turske i Pakistana da terorizam treba iskorijeniti", izjavio je pakistanski veleposlanik u Ankari Sher Afgan Khan u intervjuu za turski dnevni list.

"Odluka je tu, obveza također, a suradnja s Turskom bit će vrlo dobrodošla", dodao je.

Musharraf, koji je nedavno preživio dva pokušaja atentata jer se islamistički ekstremisti protive njegovoj podršci "ratu protiv terorizma" koji predvodi SAD, stigao je u Ankaru u ponedjeljak navečer uz jake sigurnosne mjere.

U utorak, Musharraf će se susresti s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom, a potom i postati prvi pakistanski vođa koji će posjetiti turski parlament. U srijedu bi trebao posjetiti Istanbul, a u četvrtak napustiti Tursku i otići na Svjetski ekonomski forum u švicarskom Davosu.

(Hina) tr tr

Pročitajte više