Pakistanski nuklearni stručnjak prodao Iranu dijelove za tri milijuna dolara

PAKISTANSKI znanstvenik Abdul Qader Khan prodao je Iranu dijelove centrifuge za preradu nuklearnog materijala za tri milijuna dolara u gotovini sredinom 90ih godina, objavila je malezijska policija u petak pozivajući se na izjave svjedoka.

Policija je objavila da je državljanin Šri Lanke B.S.A.Tahir, kojeg se sumnjiči da je pomagao Khanu u prodaji ilegalne nuklearne tehnologije, kazao da je njegova povezanost s "ocem pakistanske nuklearne bombe" počela 1994. ili 1995. godine.

Buhary Syed Abu Tahir, koji živi u Maleziji, kazao je policiji da ga je pakistanski znanstvenik tražio da pošalje dva kontejnera korištenih centrifuga za preradu nuklearnog materijala iz Pakistana u Iran 1994. ili 1995. godine.

"B.S.A.Tahir organizirao je prebacivanje dva kontejnera iz Dubaija u Iran, koristeći se trgovačkim brodom, čiji je vlasnik tvrtka iz Irana", navodi policija u svome izvješću.

"Isplata za dva kontejnera centrifuga iznosi oko tri milijuna dolara a platio ih je neimenovani Iranac", dodaje se u izvješću.

Diplomati i stručnjaci za oružje tvrde da je Khan, koji je priznao da je odgovoran za curenje nuklearnih informacija prema Iranu, Libiji i Sjevernoj Koreji, ponudio Iranu nacrte za centrifuge za preradu nuklearnog materijala.

Pročitajte više