Pakleni kraj ljeta na Otoku znanja?

VRELO ljeto na otoku Koločepu, moglo bi završiti u paklenoj atmosferi, barem što se tiče Otoka znanja i njegova suvlasnika mladog lava i nadolazeće zvijezde HDZ-a Siniše Grgića.

Pravna prašina još se nije slegla

Naime, za 29. kolovoza zakazana je Redovna Skupština društva, iako se još uvijek nije slegla pravna prašina vezana za Izvanrednu skupštinu ove hotelske kuće koja je održana prije četiri mjeseca. U tijeku je tako sudska procedura za poništenje odluka koje su donesene na toj Skupštini, a između ostalog tu je i izbor ravnateljice Ustanove Mare Musladin koja ne bi trebala imati mandat za sudjelovanje na Skupštini za 12 dana.

Podsjetimo, afera oko Otoka znanja, počela je potresati krajnji jug Hrvatske kao i već destabilizirani Hrvatski fond za privatizaciju kada je u veljači ove godine jedan od trojice vlasnika Otoka znanja d.o.o. Željko Markota otkrio javnosti kako se sprema prodaja dijela nekretnina, prije dvije i pol godine kupljenih hotela od strane HFP-a, koje su trebala završiti kao vlasništvo tvrtke Chadelus d.o.o. iz Splita, i to bez pristanka Fonda.

Sporne ugovore istražuje DORH

Nakon javnog otkrića Markote za spremnu prodaju nekretnina, te nakon što je u javnost izašao ovjereni dokument o prodaji imovine splitskom ‘Chadelusu’ u vlasništvu Irca Arthura McQuade Hughesa koji će tvrtki posuditi 1,1 milijun eura uz "lihvarsku" kamatu od 15 posto, započeo je svojevrsni potres na političkoj sceni, a mnogi su najavljivali drugi dio sage "Povratak Maestra".

No, ono što je bilo puno bitnije je činjenica kako je Markota u svojstvu zamjenika predsjednika Otoka znanja dokumentirao kako njegova grupacija nije u stanju ispuniti ono što je obećano i potpisano s Hrvatskim fondom za privatizaciju. Tada je javno obznanio kako Siniša Grgić i Davor Lauc, kao dva od tri osnivača neprofitne ustanove Otoka Znanja, žele provesti u djelo preprodaju nekretnina. U cijelu priču uključilo se i Državno odvjetništvo koje zaprimilo prijavu o pokušaju prijevare HFP-a.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec, kao i u sličnim situacijama najavljivao je odlučne mjere, da se zaustavi preprodaja nekretnina, budući da je Otok znanja dobio Koločep kao neprofitna ustanova koja je umjesto novca nudila projekte, odnosno brand. Ulaganja su bila pozamašna, barem na papiru, a temeljila su se na budućem poslovanju.

Nagli start HFP-a, pa kočenje

Fond je uistinu krenuo "agresivno" u rješavanju situacije, budući je kod Trgovačkog suda u Dubrovniku dobio zatraženu privremenu mjeru zabrane raspolaganjem nekretninama Hotelima Koločep, a potpredsjednik Vlade Damir Polančec obećao je da je, ukoliko "Otok Znanja" ne preda jasne dokaze Fondu o ulaganju 201 milijuna kuna što proizlazi iz kupoprodajnog ugovora, Vlada spremna nakon tri godine hotele vratiti državi i ponovno raspisati natječaj. No, na tome se stalo, a nad otokom se nadvio veo šutnje, koji bi trebao biti razbijen 29. kolovoza kada se najavljuje ponovni potres.

"Izvjesno je daljnje stvaranje pravne zbrke i privida, koje ima za svrhu odgađati konačno rješenje koje će sačuvati imovinu RH, te osigurati poštivanje zakona, odnosno povratak Hotela Koločep u vlasništvo RH. Mnoge, a i mene osobno, bi razveselilo ako bi ovakvi slučajevi privatizacije konačno postali nepovratna prošlost", kaže danas Željko Markota "zviždač" iz Otoka Znanja kojeg je Izvanredna Skupština Hotela Koločep razriješila svih dužnosti kada je u javnost iznio po njih nepovoljnu dokumentaciju.

Polančec može riješiti aferu

Markota je tako već pozvao Damira Polančeca da ostvari obećano i riješi aferu oko Otoka znanja. Markota poziva potpredsjednika Vlade na Skupštinu budući da HFP može iskoristiti "pravni vakum" u ovom slučaju.

"Na Glavnoj Skupštini neće biti kvoruma jer većinski vlasnik – Ustanova Otok znanja nema valjanog predstavnika niti odgovarajuću odluku o načinu sudjelovanja na Glavnoj skupštini, HFP će formalno predstavljati najvećeg dioničara na Glavnoj Skupštini" stoji u Markotinom pozivu Polančecu na koji još nije dobio odgovor. Uostalom kao ni Indexovi novinari, budući već mjesecima bezuspješno pokušavamo dobiti komentar drugog čovjeka Vlade o Koločepu.

Naizgled, priča je vrlo jednostavna. Otok znanja svojedobno je dobio Koločep na temelju projekta koji je između ostalog uključivao i ideju kako će svako domaćinstvo imati besplatan  internet.Od 14 pristiglih ponuda izabrana je tako slabija ponuda Otoka Znanja, pod izlikom da je riječ o prijelomnom trenutku privatizacije u Hrvata.

Priča jednostavna, uz jedno "ali"

Danas, Koločep još nije "online" a nema čak niti liječnika iako je ustanova Otoka znanja potpisala ugovor s gradom Dubrovnikom i Županijom kako će iznaći sredstva za zdravstvenu zaštitu za otočane. Štoviše od svih znanstveno-učilišnih programa koje su bile zacrtane u kupoprodajnom ugovoru održane su tek određene radionice za djecu u smislu glazbenog obrazovanja i glazbenih radionica. U ovom slučaju nestala je HDZ-ovska solidarnost budući je HDZ-ov dogradonačelnik Dubrovnika Antun Kisić, javno kazao kako je Otok znanja od svojih obećanih programa ostvario svega 10 posto.  

No, priča iako bi trebala biti vrlo jednostavna ima i svoje otegotne okolnosti. Prvi čovjek Otoka Znanja je Siniša Grgić osim po "Otoku Znanja" poznat je i kao direktor Zavoda za poslovno istraživanje (ZAPI). Riječ je o mladom lavu HDZ-a, koji je navodno omiljen kod premijera Sanadera, a koji je u listopadu 2007. godine izabran i za člana Vijeća HRT-a. Grgićev ZAPI svojedobno je izbacio vrlo čudne rezultate predizbornih anketa, naravno u korist HDZ-a, no Grgić je za to optužio svoje informatičare koji su se nenamjerno preračunali. Poznato je da je i tvorac internet domene slinic.com, koja je služila za napade na SDP-ova odličnika Slavka Linića.

Pokreće se?

No, koliko dobro Grgić kotira u stranci, te jesmo li zaista spremni za europske izazove u pravnom, ali i gospodarskom smislu, bit će puno jasnije na skupštini 29. kolovoza, kada će se napokon razbiti zid šutnje.

Ilko Ćimić
Foto: Arhiv, sinisagrgic.net,kome-otok-znanja.com

Pročitajte više