Pala prodaja u EU

Ilustracija: Shutterstock

Promet u maloprodaji eurozone i EU blago je pao u srpnju, odražavajući smanjenu prodaju goriva, dok je u Hrvatskoj stagnirao, pokazalo je objavljeno izvješće europskog statističkog ureda. Sezonski prilagođen promet u maloprodaji eurozone i EU pao je u srpnju za 0.2 odnosno za 0.3 posto, u odnosu na lipanj kada je na oba područja uvećan za 0.2 posto, izračunao je Eurostat.

Pad odražava oštar pad prometa na benzinskim postajama, za 1.2 posto u eurozoni i za 1.1 posto u EU. Blago je pak u eurozoni pojačana prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0.4 posto, dok je u EU uvećana za 0.2 posto, kao i u lipnju. Oporavila se i prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, uz stopu rasta od oko 0.5 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Oštar pad u Danskoj i Irskoj

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u Danskoj i Irskoj, za 2.3 posto. Slijede Nizozemska i Luksemburg gdje se smanjio za 1.4 odnosno 1.3 posto.

U Hrvatskoj se sezonski prilagođen promet u maloprodaji u srpnju zadržao na razini iz prethodnog mjeseca kada se smanjio za 1.2 posto. U skupini su i Poljska i Finska gdje je promet porastao za 0.1 posto i Bugarska gdje je bilježio isti postotni pad. 

Najveći rast prometa bilježio je Portugal, za 1.1 posto. Slijede Švedska i Cipar gdje je porastao za jedan odnosno 0.8 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

Manje se kupuje gorivo

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji eurozone pao je u srpnju za jedan posto, nakon istog pada u prethodnom mjesecu. U EU smanjio se za 1.2 posto, nakon 1.1-postotnog pada u lipnju.

Najviše je na oba područja u srpnju na godišnjoj razini pao promet na benzinskim postajama, za 3.4 posto u eurozoni te za 3.9 posto u EU. Izrazitije se smanjila i prodaja prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 2.2 posto u eurozoni i za 2.4 posto u EU.

Hrvatska uz Francusku

Među zemljama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao, najviše je u srpnju na godišnjoj razini ponovno pao promet u Sloveniji, za 16.3 posto. Slijede Estonija i Mađarska s padom prometa od 8.6 odnosno 7.6 posto.

U Hrvatskoj je u srpnju promet u maloprodaji prema kalendarski prilagođenim podacima smanjen za 0.9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U lipnju pao je za dva posto. Isti postotni pad prometa bilježila je u srpnju Francuska.

Najviše je pak porasla prodaja u Španjolskoj, za 8.6 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Slijede Cipar i Luksemburg gdje je uvećana za osam odnosno 6.9 posto, navodi Eurostat.

Pročitajte više