Pala slovačka vlada: Parlament srušio plan širenja ovlasti fonda za spas eurozone

SLOVAČKI parlament je jučer nakon žustre rasprave odbacio širenje ovlasti Europskog fonda za financijsku stabilnost, a kao rezultat takvog glasovanja je i pad vlade desnog centra. Očekuje se da će plan biti usvojen u narednom glasovanju parlamenta.

Slovačka je jedina zemlja eurozone koje nije podržala širenje "fonda za spas". Bez podrške slovačkog parlamenta tome proširenju fonda, nije ga moguće provesti, jer su potrebni glasovi svih članica eurozone. Paket mjera je zamišljen tako da proširi mogućnosti zemalja eurozone u borbi s financijskom krizom. Slovačka vlada desnog centra, koja je na vlasti godinu dana, pala je zbog ovog glasovanja.

Slovačka će izgubiti kredibilitet

Premijerka Iveta Radicova je tražila od zastupnika da usvoje plan tvrdeći kako će zbog odbacivanja njezina zemlja izgubiti kredibilitet. "Cijela eurozona je u ovome trenutku pod prijetnjom, nisu to više samo neke male države", kazala je Radicova tijekom rasprave u parlamentu te dodala kako je "naš euro" u opasnosti te da ovakva situacija zahtijeva brzu reakciju.


Već ranije je Radicova priznala da svoga koalicijskog partnera nije uspjela uvjeriti da glasa za plan. Manji koalicijski partner u vladi, stranka Sloboda i solidarnost, bila je protiv toga da slovački porezni obveznici pokrivaju dugove bogatijih država. Mnogi Slovaci smatraju da njihova zemlja, druga najsiromašnija u eurozoni, ne bi trebala pomagati državama kao što je Grčka.

Opozicija će podržati plan, ali i tražiti nove izbore

Dužnosnici iz vlade su kazali kako će, uz pomoć opozicijskih stranaka, u drugom pokušaju pokušati progurati plan proširenja fonda za spas. Još nije poznat datum kada bi se glasovanje trebalo održati. Očekuje se da će opozicijska lijeva stranka Smer podržati plan u drugom glasovanju, no za taj glas će tražiti mnoge ustupke, uključujući i raspisivanje novih izbora.

Planom proširenja bi trebalo postići da fond na raspolaganju ima 440 milijardi eura za posuđivanje državama u problemima. Uz to se u njemu predlaže i da može kupovati dugove država eurozone kao i nuditi kredite državama članicama i bankama.

Pročitajte više